Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενοχη θα δηλώσει η Boeing στην υπόθεση των συντριβών του 737 Max

Πρόστιμο487 εκατ. δολαρίων. Οι οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στα δυστυχήματα σκοπεύουν να αντιταχθούν στη συμφωνία, επειδή αντιμετωπίζει την εταιρεία υπερβολικά γενναιόδωρα.

Ενοχη θα δηλώσει η Boeing στην υπόθεση των συντριβών του 737 Max

Η Boeing θα ομολογήσει την ενοχή της σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, αφού παραβίασε μια συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δικαστική κατάθεση την Κυριακή.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η ομολογία ενοχής αφορά μόνο την παραβατική συμπεριφορά που προηγήθηκε των συντριβών των 737 Max το 2018 και το 2019.

Η εταιρεία υπόκειται σε πρόστιμο ύψους 487,2 εκατ. δολαρίων, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για την ομολογία δεν περιλαμβάνει ασυλία για τους υπαλλήλους και τα στελέχη της Boeing. Η Boeing έχει ήδη καταβάλει το ήμισυ του επιβληθέντος προστίμου.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών επιβεβαίωσε ότι είχε "καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής" με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στα δυστυχήματα σκοπεύουν να αντιταχθούν στη συμφωνία, επειδή αντιμετωπίζει την εταιρεία υπερβολικά γενναιόδωρα.

Η κατηγορία αφορά δύο συντριβές MAX 737 στην Ινδονησία (Lion Air) και την Αιθιοπία (Ethiopian Airlines) σε μια περίοδο πέντε μηνών το 2018 και το 2019 που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, οι οικογένειες των οποίων απαίτησαν τη δίωξη της Boeing.

Η δήλωση αποδοχής της ενοχής απειλεί εν δυνάμει την ικανότητα της εταιρείας να εξασφαλίζει κερδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και τη NASA, για παράδειγμα, αν και μπορεί να επιδιώξει απαλλαγές. Η Boeing βρέθηκε εκτεθειμένη σε ποινική δίωξη αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε το Μάιο ότι η εταιρεία παραβίασε μια διευθέτηση του 2021 που αφορούσε αυτές τις θανατηφόρες συντριβές.

Εντούτοις η αποδοχή της ενοχής γλιτώνει την Boeing από μια συγκρουσιακή δίκη που θα εξέθετε ενδεχομένως σε ακόμη πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο πολλές από τις αποφάσεις της εταιρείας που οδήγησαν στις μοιραίες συντριβές των αεροπλάνων MAX. Διευκολύνει επίσης την εταιρεία, η οποία θα αποκτήσει αργότερα φέτος νέο διευθύνοντα σύμβουλο, για να προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά, καθώς επιδιώκει να εγκριθεί η σχεδιαζόμενη εκ μέρους της εξαγορά της Spirit AeroSystems.

Εκπρόσωπος της Boeing επιβεβαίωσε πως «επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους μιας διευθέτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών συμφώνησε επίσης να επενδύσει τουλάχιστον 544 εκατομμύρια δολάρια στα τρία επόμενα χρόνια για να ενισχύσει την ασφάλεια και τα προγράμματα συμμόρφωσής της.

με πληροφορίες από Finacial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v