Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μελανσόν ζητά Αριστερό πρωθυπουργό, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Ηττα Μακρόν το αποτέλεσμα, δηλώνει ο επικεφαλής του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό. Διαφοροποίηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Ο Μελανσόν ζητά Αριστερό πρωθυπουργό, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Αμέσως μετά τα exit polls που δίνουν στην αριστερή συμμαχία την πρώτη θέση αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ο Μελανσόν δηλώνει ότι το μήνυμα της ψηφοφορίας είναι μια ξεκάθαρη ήττα για τον Μακρόν. Ζητά να φύγει ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αταλ και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει. Αυτό θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι μόνο του δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Μελανσόν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τίποτα άλλο εκτός από το πρόγραμμα, καθώς αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το κόμμα του Μακρόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό.

Και πάλι, σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι ένα δύσκολο αίτημα καθώς η αριστερά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά θεωρητικά θα σήμαινε κάποιες ανατρεπτικές αλλαγές της οικονομικής πολιτικής: Αναίρεση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. αύξηση του κατώτατου μισθού· και πάγωμα των τιμών ορισμένων βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Διαφορετική γραμμή των Σοσιαλιστών

Ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, λέει ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι η Γαλλία είπε «όχι» στην ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά.

Λέει ότι τώρα είναι δουλειά του μετώπου με τους Σοσιαλιστές στον πυρήνα του να «βρει ένα μονοπάτι» για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Γάλλων.

Αρνείται κάθε συνασπισμό που θα ήταν ενάντια σε αυτό ή θα συνέχιζε τις πολιτικές του Μακρόν. Όμως, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο «όχι» στη διαπραγμάτευση όσο είπε ο Μελανσόν.

Ενώ ο Μελανσόν είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο Faure είπε ότι πρέπει να είναι η «πυξίδα». Αυτό ανοίγει έναν δρόμο για διαφορετικές συμμαχίες και μια λιγότερο ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική για τη Γαλλία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v