Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομείωση έως $2 δισ. για τη Shell μετά το φρένο στα βιοκαύσιμα

Τι σηματοδοτεί το νέο δόγμα της πετρελαϊκής, που συμβαδίζει με την υιοθέτηση πιο ήπιων ρυθμών στην πορεία ενεργειακής μετάβασης - και με πολιτική κάλυψη πλέον.

Απομείωση έως $2 δισ. για τη Shell μετά το φρένο στα βιοκαύσιμα

Μειωμένη αξία έως και 2 δισ. δολαρίων θα ανακοινώσει η Shell στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υπό κατασκευή μονάδα βιοκαυσίμων στην Ολλανδία και την εγκατάσταση χημικών στη Σιγκαπούρη.

Από τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος ο Wael Sawan, δεσμεύτηκε να είναι «αδίστακτος» με σκοπό τη βελτίωση στην απόδοση της εταιρείας και στην ενίσχυση των αποδόσεων των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προκρίνει εξάλειψη θέσεων εργασίας, πώληση περιουσιακών στοιχείων και αλλαγή του ρυθμού με τον οποίο επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Προ ολίγων ημερών η Shell ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει προσωρινά την κατασκευή ενός εργοστασίου βιοκαυσίμων στο Ρότερνταμ, κάτι που θα οδηγήσει σε απομείωση αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετά τους φόρους, όπως ανέφερε η πετρελαϊκή εταιρεία.

Όταν ολοκληρωθεί, η ολλανδική εγκατάσταση θα παράγει βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και ανανεώσιμο ντίζελ, εν αναμονή της αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, ο ρυθμός στροφής του ανεπτυγμένου κόσμου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και κάποιο καιρό, ιδίως εφόσον αποκτά πολιτική ισχύ η λαϊκιστική Δεξιά, που αντιτίθεται στην ανάληψη κόστους για την ενεργειακή μετάβαση, όπως γράφει το Bloomberg.

Η BP πρόσφατα μείωσε τα σχέδια για παραγωγή βιοκαυσίμων στο διυλιστήριο Cherry Point στις ΗΠΑ και στο εργοστάσιό της στο Λίγκεν της Γερμανίας. Η Shell έχει δηλώσει ότι παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ενώ χρησιμοποιεί το μετοχικό κεφάλαιο με «μετρημένο και πειθαρχημένο τρόπο».

Η Shell αναμένει περαιτέρω απομείωση 600 έως 800 εκατ. δολαρίων από τις εγκαταστάσεις χημικών και προϊόντων της Σιγκαπούρης, τις οποίες η εταιρεία δέχτηκε να πουλήσει σε κοινοπραξία της Glencore και της ινδονησιακής PT Chandra Asri.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας στον τομέα φυσικού αερίου αναμένονται χαμηλότερα για το δεύτερο τρίμηνο λόγω των εποχικών αλλαγών στην αγορά, ενώ θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένα με τις επιδόσεις του κλάδου ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία. Ο τομέας αποτέλεσε μεγάλο μοχλό κερδών τα τελευταία χρόνια, με «εξαιρετικά» κέρδη στο τέλος του 2023 και ισχυρές επιδόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v