Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Απόπειρα αποκατάστασης διαλόγου με Ε.Ε. η επίσκεψη Όρμπαν

Συζητήσαμε με Όρμπαν τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Η Ουγγαρία βλέπει την προεδρία της Ε.Ε. ως ειρηνευτική αποστολή, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Πούτιν: Απόπειρα αποκατάστασης διαλόγου με Ε.Ε. η επίσκεψη Όρμπαν

Είχαμε μια χρήσιμη και ειλικρινή συνομιλία με τον Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. 

Όπως ανέφερε ο Πούτιν, συζήτησε με τον Όρμπαν πιθανούς τρόπους για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. 

Ο Όρμπαν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο να σταματήσει τον πόλεμο. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποσύρει τον στρατό της από τις περιοχές που ανακοίνωσε ότι προσάρτησε η Ρωσία και εκτίμησε ότι ο Ζελένσκι δεν θέλει να σταματήσει η σύγκρουση γιατί αμέσως μετά θα πρέπει να γίνουν εκλογές τις οποίες δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει.  

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο είναι ευγνώμον για την επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουγγαρία έχει αναλάβει την περιοδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήσαμε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε., οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό σημείο, τόνισε ο Πούτιν. 

Βλέπουμε την επίσκεψη Όρμπαν ως μια απόπειρα αποκατάστασης του διαλόγου με την Ε.Ε., υποστήριξε ο Πούτιν. 

Από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια στιγμή όπου η ειρήνη είναι ότι πιο σημαντικό για την Ευρώπη και τόνισε ότι η Ουγγαρία βλέπει τους επόμενους έξι μήνες που θα βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε. ως ειρηνευτική αποστολή. 

Σολτς: Ο Όρμπαν στη Μόσχα δεν εκπροσωπεί την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βίκτορ Όρμπαν στην επίσκεψή του στη Μόσχα δεν εκπροσωπεί την ΕΕ. «Το Συμβούλιο της ΕΕ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του, Σαρλ Μισέλ», σημείωσε ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς, εάν είχε συζητηθεί εντός της ΕΕ η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την Προεδρία στην ΕΕ, ο Σολτς απάντησε αρνητικά – δεν είχε ενημέρωση για την επίσκεψη του Όρμπαν στη Ρωσία. «Εικάζω, ότι υπέθεσε πως δεν έπρεπε να ενημερώσει», είπε δηκτικά ο Σολτς. Ο Όρμπαν «επισκέπτεται τον Πούτιν ως πρωθυπουργός της Ουγγαρίας» διευκρίνισε ο καγκελάριος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ».

Ο Όρμπαν είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα και τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο γερμανός καγκελάριος επανέλαβε στη συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ότι η ΕΕ συμφώνησε εσχάτως σε ένα πακέτο δεκάδων δισεκατομμυρίων βοήθειας στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει σταθερά την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v