Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία-ΕΕ: «Άδικο» το πρόστιμο των €200 εκατ. για το άσυλο, δεν θα το πληρώσουμε

Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε μόνο και μόνο για να ασκηθεί πάνω μας πολιτική πίεση λόγω της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά τη λαθραία μετανάστευση, δήλωσε ο Ούγγρος υφυπουργός Εσωτερικών.

Ουγγαρία-ΕΕ: «Άδικο» το πρόστιμο των €200 εκατ. για το άσυλο, δεν θα το πληρώσουμε
Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να πληρώσει το πρόστιμο ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων ευρώ που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για μη σεβασμό των συνθηκών που αφορούν το δικαίωμα στο άσυλο.

«Δεν προβλέπουμε να πληρώσουμε αυτό το πρόστιμο, επειδή είναι εντελώς άδικο», δήλωσε ο Ούγγρος υφυπουργός Εσωτερικών Μπέντσε Ρετβάρι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη.

«Επιβλήθηκε μόνο και μόνο για να ασκηθεί πάνω μας πολιτική πίεση λόγω της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά τη λαθραία μετανάστευση», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα η Βουδαπέστη τιμωρήθηκε επειδή δεν συμμορφώθηκε με μια προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβριο 2020, αλλά και επειδή επέμενε να μην εφαρμόζει «τους κανόνες του δικαίου της Ένωσης σε ό,τι αφορά τη διεθνή προστασία και την επιστροφή υπηκόων που διαμένουν παρατύπως».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει πως, αν η Βουδαπέστη αρνηθεί να πληρώσει, μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά αφαιρώντας τα από ευρωπαϊκά κεφάλαια τα οποία δεν έχει ακόμα καταβάλει. Εξακολουθεί να κρατάει παγωμένα 19 δισ. ευρώ λόγω άλλων διαδικασιών.

Διότι μετά την άνοδό του στην εξουσία πριν από 14 χρόνια, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει συγκρουσθεί επανειλημμένα με τους εταίρους του στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η Ουγγαρία δεν είναι πλέον μια δημοκρατία, αλλά ένα «υβριδικό καθεστώς εκλογικού αυταρχισμού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v