Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό στη Βρετανία, το exit poll που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στη χώρα δείχνει θρίαμβο των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με 410 έδρες.
Οι Συντηρητικοί με επικεφαλής τον Ρίσι Σούνακ υφίστανται ιστορική ήττα με 131 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακάμπτουν με 61 έδρες, ενώ το ακροδεξιό μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιγκελ Φάρατζ κατακτά 13 έδρες. Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει 10 έδρες, το ουαλικό Plaid Cymru έχει τέσσερις έδρες, ενώ δύο βουλευτές εκλέγουν οι Πράσινοι. Δεκαεννέα βουλευτικά έδρανα θα μοιραστούν σε λοιπές δυνάμεις και ανεξάρτητους.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαφορές πρώτου με δεύτερο κόμμα στα βρετανικά κοινοβουλευτικά χρονικά, καθώς οι Εργατικοί εκλέγουν 279 βουλευτές και βουλεύτριες παραπάνω από τους δεύτερους Τόρις, στη βρετανική Βουλή των 650 εδρών. Ενδεικτικά, μιας και οι Βρετανοί αρέσκονται στα στατιστικά, σημειώνεται ότι ο αριθμός εδρών που καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί είναι ο χαμηλότερός τους από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ οι Εργατικοί σχεδόν ακούμπησαν το δικό τους ιστορικό ρεκόρ των 418 εδρών, από τη νίκη Μπλερ το 1997.
Το exit poll δίνει στους Εργατικούς 410 έδρες (+115), στους Συντηρητικούς 131 έδρες (-130), στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 61 έδρες (+28), στο Reform (του Νάιτζελ Φάρατζ) 13 έδρες (+4) και στο SNP 10 έδρες (-23).
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και με καταμετρημένες τις 361 από τις 650 έδρες, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 255 έδρες, οι Συντηρητικοί 47, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 33, το Reform 4 και το SNP 4, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα (Plaid Cymru, Sinn Fein, Πράσινοι, DUP, Συμμαχία, SDLP) από 0 έως 3 έδρες. Τα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων αναμένονται νωρίς το πρωί.
Σημειώνεται ότι τα βρετανικά exit polls τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από την υψηλή ευστοχία των μετρήσεών τους. Η αποτύπωση σε κοινοβουλευτική δύναμη και όχι σε εθνικό ποσοστό οφείλεται στο απλό σύστημα των μικρών μονοεδρικών περιφερειών που ισχύει στη χώρα.
Η συμμετοχή κρίνεται ικανοποιητική, στα ίδια επίπεδα με το 2019, καθώς ανήλθε στο 67%.
Ο ηγέτης των Εργατικών και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με άμεση ανάρτησή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους εργάστηκαν και ψήφισαν υπέρ του «αλλαγμένου» κόμματός του.
Η Βρετανία, λοιπόν, γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται να ορκίσει τον τέταρτο πρωθυπουργό της τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή τη φορά από το κόμμα που επανέρχεται στην εξουσία μετά από 14 πέτρινα χρόνια, στα οποία μεσολάβησαν πολλά για τη χώρα, με κορωνίδα ίσως το Brexit.
Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση του κόστους ζωής και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες αφήνοντας μόνο έναν στόχο στους Τόρις, το πώς θα γλίτωναν τη συντριβή, περιορίζοντας το εύρος της ήττας τους.