Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέιν (ΕΚΤ): Φρένο στις αυξήσεις μισθών για να πέσει ο πληθωρισμός

Εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%. δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Λέιν (ΕΚΤ): Φρένο στις αυξήσεις μισθών για να πέσει ο πληθωρισμός
Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι πλήρως πεπεισμένη ότι οι πιέσεις στις τιμές της ζώνης του ευρώ είναι επαρκώς συγκρατημένες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.

«Αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε περισσότερο είναι ο πληθωρισμός», επειδή «η ικανότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αυξήσουν τις τιμές εξαρτάται από τις νομισματικές συνθήκες», είπε ο Lέιν σε μια διάλεξη στη Νάπολη της Ιταλίας.

«Αυτό μας φέρνει πίσω στο γιατί εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στο αποκορύφωμα πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου 4%.

Οι παρατηρήσεις έρχονται αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλαν σήμα ότι τον Ιούλιο είναι πιθανώς πολύ νωρίς για να μειωθούν τα επιτόκια για δεύτερη φορά, καθώς χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να δείξουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία πίσω στο 2%.

Οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών έχουν τροφοδοτήσει ιδιαίτερα το κόστος των υπηρεσιών, κρατώντας τους αξιωματούχους σε επιφυλακή. Ο Λέιν είπε στο Bloomberg TV ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δώσουν απαντήσεις στα επίμονα ερωτήματα της ΕΚΤ σχετικά με τις υποκείμενες πιέσεις τιμών.

Η συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού του μήνα θα επικεντρωθεί στην «οικονομική πλευρά», πρόσθεσε.

Στη Νάπολη, εξέφρασε «αισιοδοξία» ότι η αύξηση των μισθών θα ομαλοποιηθεί το 2025.

«Ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος είναι ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά με υψηλούς μισθούς», είπε ο Λέιν. «Οι αυξήσεις στους μισθούς θα φαίνονται πιο φυσιολογικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v