Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Έφεση θα ασκήσει ο Γάλλος που συνελήφθη για συλλογή πληροφοριών

Στη διάρκεια μιας πρώτης ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουνίου, ο Λοράν Βινατιέ συνεργάτης ελβετικής ΜΚΟ για τον ανθρωπιστικό διάλογο, παραδέχτηκε ότι δεν είχε εγγραφεί ως «ξένος πράκτορας». Παραμένει σε προσωρινή κράτηση έως τις 5 Αυγούστου.

Ρωσία: Έφεση θα ασκήσει ο Γάλλος που συνελήφθη για συλλογή πληροφοριών

Ο Γάλλος Λοράν Βινατιέ, ο οποίος συνελήφθη στη Μόσχα στις αρχές Ιουνίου και θεωρείται ύποπτος ότι συγκέντρωσε πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό, θα ασκήσει σήμερα έφεση επί της σύλληψής του, ανακοίνωσε το δικαστήριο της Μόσχας που είναι αρμόδιο για την υπόθεση.

Μετά τη σύλληψή του στις 6 Ιουνίου, ο Βινατιέ τέθηκε σε προσωρινή κράτηση μέχρι τουλάχιστον τις 5 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια μιας πρώτης ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουνίου, ο Βινατιέ, συνεργάτης του Κέντρου για τον Ανθρωπιστικό Διάλογο, μιας ελβετικής ΜΚΟ που λειτουργεί διαμεσολαβητικά σε συγκρούσεις πέραν των επίσημων διπλωματικών διαύλων, παραδέχτηκε ότι δεν είχε εγγραφεί ως "ξένος πράκτορας" επειδή δεν γνώριζε ότι ένας πρόσφατος ρωσικός νόμος τον υποχρέωνε να το πράξει.

Αλλά η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή τον θεωρεί ύποπτο επίσης ότι έχει συλλέξει πληροφορίες για ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες που «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κρατικής ασφάλειας». Αυτές οι υποψίες εγείρουν φόβους για πιο σοβαρές κατηγορίες από το αδίκημα της μη εγγραφής, που τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Το δικαστήριο όπου πραγματοποιήθηκε η ακροαματική διαδικασία ανέφερε σήμερα ότι «δεσμεύτηκαν προσωρινά» τα περιουσιακά στοιχεία του Βινατιέ.

Η σύλληψη του Βινατιέ πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Μόσχας γύρω από την ουκρανική σύγκρουση και την επομένη της σύλληψης στην περιοχή του Παρισιού ενός Ρωσο-Ουκρανού ύποπτου ότι σχεδίαζε βίαιη ενέργεια σε σχέση με μια εταιρεία που «συνδέεται με την τρομοκρατία» στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v