Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια

Διχασμένοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας για το πότε πρέπει να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Η Fed χρειάζεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Fed αναγνώρισαν στην τελευταία τους συνάντηση ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και ότι «υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές», αλλά συνέστησαν μια στάση «βλέποντας και κάνοντας» όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουνίου. 

Τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη μέτρηση του πληθωρισμού για τον Μάιο ως «μια από τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας» που στηρίζουν την άποψη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. 

Ωστόσο, αναφέρεται ότι «δεν εκτίμησαν ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες που θα τους δώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς τον στόχο του 2%».

Δεδομένης της μικρής βελτίωσης που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, η κίνηση αυτή δεν απαιτείται παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία κινείται προς πιο χαμηλή ανάπτυξη και μικρότερες πιέσεις στις τιμές, επισημαίνεται στα πρακτικά. 

«Η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων εκτίμησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται σταδιακά και οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι βλέπουν την τρέχουσα νομισματική πολιτική ως περιοριστική» τονίζεται. 

Κατά την ψηφοφορία για τα επιτόκια, «οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ήταν φέτος πιο αργή από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο», με «κάποιους συμμετέχοντες» να τονίζουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να δείξει υπομονή πριν από τη μείωση των επιτοκίων και «κάμποσους» να αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v