Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Δεν κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση Ζελιάσκοφ

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, μετά την αποτυχία του κεντροδεξιού GERB στη Βουλή. Δεν αποκλείεται η προκήρυξη των έβδομων εκλογών μέσα σε τρία χρόνια. Πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας στη γειτονική χώρα.

Βουλγαρία: Δεν κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση Ζελιάσκοφ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ρόσεν Ζελιάσκοφ, του κεντροδεξιού κόμματος GERB, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, γεγονός που παρατείνει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε τη Δευτέρα εντολή στον Ζελιάσκοφ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα (τις έκτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια) όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το GERB χρειαζόταν τη στήριξη τουλάχιστον δύο άλλων κομμάτων για να επανέλθει στην κυβέρνηση. Στη σημερινή ψηφοφορία, όμως, 98 από τους 240 βουλευτές στήριξαν τη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ 138 την καταψήφισαν.

Το αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει στην προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας, που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα, ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου εκλέγοντας 47 βουλευτές, ενώ το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) εξασφάλισε 39 έδρες.

Οι τελευταίες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Μάρτιο, αφού κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετείχαν το GERB και το PP.

Ο Ράντεφ αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο κόμμα τις επόμενες ημέρες, όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένα νέο σχήμα να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v