Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν-Σι: Στο καλύτερο σημείο από ποτέ οι ρωσοκινεζικές σχέσεις

Συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. που διεξάγεται στη Σαγκάη, «περιφερειακής ένωσης-πρότυπο για τις διεθνείς σχέσεις νέου τύπου». Νέο μέλος η Λευκορωσία.

Πούτιν-Σι: Στο καλύτερο σημείο από ποτέ οι ρωσοκινεζικές σχέσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε εκ νέου την «ολόπλευρη φιλία» της Ρωσίας με την Κίνα στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, υποδηλώνοντας τον ολοένα και μεγαλύτερο εναγκαλισμό της Μόσχας με το Πεκίνο, όπως γράφει το Bloomberg.

Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις «είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν. «Οικοδομούνται με θεμέλιο στην ισότητα, το αμοιβαίο όφελος και τον αλληλοσεβασμό».

«Αγαπητέ μου φίλε, είμαι πολύ χαρούμενος για τη νέα μας συνάντηση», είπε ο Σι.

Πούτιν και Σι συζήτησαν σήμερα για την Ουκρανία και συμφώνησαν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας είναι μάταιες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

«Στο θέμα της Ουκρανίας, τονίστηκε η ματαιότητα οποιωνδήποτε σχημάτων χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από τον Μάιο, όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά Σι και Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης ενισχύει τις σχέσεις του στην Ασία. Ο Πούτιν έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια τον περασμένο μήνα, υπογράφοντας συμφωνία αλληλοβοήθειας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση επίθεσης. Ο Κιμ δεσμεύτηκε επίσης να «υποστηρίξει άνευ όρων» τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ακολούθησε η επίσκεψη Πούτιν στο Βιετνάμ, όπου είπε ότι η Μόσχα σκέφτεται να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις συνομιλίες στη Δύση για «μείωση του ορίου στη χρήση πυρηνικών όπλων». Η Ρωσία πραγματοποίησε πρόσφατα ασκήσεις στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης αναμένεται να καλωσορίσει τη Λευκορωσία ως το 10ο μέλος της περιφερειακής ομάδας που έχει συσταθεί από την Κίνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού SCO Ζανγκ Μινγκ. Το Ιράν εντάχθηκε πέρυσι. Η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον επίσης για ένταξη, ενώ σημειώνεται ότι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου.

Ο Σι υπογράμμισε τη σημασία να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις διεθνείς υποθέσεις τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου, μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση στο Πεκίνο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες «πρέπει να συνεργαστούν για να αποτελέσουν σταθεροποιητική δύναμη για την ειρήνη», είπε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση τη Δευτέρα ότι η SCO «έχει καταστεί εξαιρετικό παράδειγμα ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας». Το Πεκίνο ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα «συμβάλει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των χωρών», πρόσθεσε.

Η Κίνα θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του SCO μετά τη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα. Ο Σι θα επισκεφθεί επίσης το Τατζικιστάν αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v