Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Συνοικία στο Τσάσιβ Γιαρ κατέλαβαν οι Ρώσοι

«Ισοπεδώθηκε» περιοχή στα ανατολικά προάστια της πόλης με τη στρατηγική συμμαχία. Απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων, ποια τα κέρδη για τους Ρώσους. Πέντε νεκροί και 34 τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Ντνίπρο.

Ουκρανία: Συνοικία στο Τσάσιβ Γιαρ κατέλαβαν οι Ρώσοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε μια πρώτη συνοικία στη στρατηγικής σημασίας πόλη Τσάσιβ Γιαρ, την οποία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της εδώ και μήνες, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει μια προώθηση αποφασιστικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία.

Λόγω της θέσης του Τσάσιβ Γιαρ, πάνω σε ύψωμα, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να πλήξουν με το πυροβολικό τους το Κραματόρσκ, τη μεγαλύτερη μεταλλευτική πόλη της περιοχής και ουκρανικό προπύργιο σ' αυτό το σημείο του μετώπου.

Οι Ρώσοι στρατιώτες «απελευθέρωσαν τη συνοικία Νόβιι», στα ανατολικά προάστια του Τσάσιβ Γιαρ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το κανάλι στο Telegram DeepState, που πρόσκειται στο Κίεβο, ανέφερε ότι η συνοικία «ισοπεδώθηκε» και ότι αν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούσαν να την κρατήσουν θα είχαν «αυξημένες απώλειες».

«Η απόσυρση από τη συνοικία είναι επομένως μια λογική, αν και δύσκολη απόφαση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε νέο βομβαρδισμό στο Ντνίπρο, μεγάλη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας. Σε ερασιτεχνικά πλάνα από την επίθεση, που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ακούγονται πολλές εκρήξεις και φαίνεται μαύρος καπνός πάνω από την πόλη. «Να πώς έγινε ένα από τα εμπορικά κέντρα της πόλης: Βιτρίνες σπασμένες, κι ένα βενζινάδικο χτυπήθηκε», είπε ο Μίκολα Λουκάσουκ, τοπικός αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «μαζικό πλήγμα».

Το Ντνίπρο, πόλη σχεδόν 1 εκατομμυρίου κατοίκων πριν από τον πόλεμο, απέχει 100 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. Έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σε ανακοίνωσή του ότι «μόνο δύο πράγματα» μπορούν «να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία: σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα και όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τη νύχτα απέκρουσε μια επίθεση με μη επανδρωμένα, θαλάσσια σκάφη στο Νοβοροσίσκ, λιμάνι στο οποίο ελλιμενίζονται ορισμένα σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και το οποίο απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα παράλια που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία, που δεν διαθέτει κανονικό πολεμικό στόλο, κατάφερε σταδιακά να απωθήσει τον ρωσικό στόλο σε μεγάλη απόσταση, πλήττοντας κατ’ επανάληψη τα πολεμικά πλοία και το γενικό επιτελείο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v