Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία

Ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο αμνήστευσης 8.000 κρατουμένων με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας ανεξαρτησίας που συμπίπτει και με την απελευθέρωση της Λευκορωσίας από την ναζιστική κατοχή.

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στην Λευκορωσία

Η εξόριστη επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκσαϊα έκανε σήμερα γνωστό στην πλατφόρμα Χ ότι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν στην Λευκορωσία, χωρίς να δώσει στοιχεία ούτε για τον αριθμό ούτε για την ταυτότητα των αποφυλακισθέντων.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι παραμένουν φυλακισμένοι για την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται 30 χρόνια στην εξουσία της Λευκορωσίας, δορυφόρου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Σβετλάνα Τιχανόφσκσαϊα, η υγεία περισσότερων των 200 πολιτικών προσφύγων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο. «Τουλάχιστον έξι πέθαναν στην φυλακή».

Ο ίδιος ο σύζυγος της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σεργκέι Τιχανόφσκι εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών για την δριμεία κριτική του κατά του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η σύζυγός του δήλωσε τον Μάρτιο ότι δεν έχει κανένα νέο του εδώ και έναν χρόνο.

Ανακοινώνοντας χθες ότι ορισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σύντομα, ο Λουκασένκο είπε: «Πρέπει να ενεργήσουμε ανθρώπινα, μην εκπλαγείτε αν σε λίγες μέρες απελευθερωθούν άτομα σοβαρά άρρωστα», δήλωσε σύμφωνα με ρωσικά και λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το δίκτυο ATN της κρατικής τηλεόρασης, ο Λουκασένκο υπέγραψε νόμο αμνήστευσης 8.000 κρατουμένων με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας ανεξαρτησίας που συμπίπτει και με την απελευθέρωση της Λευκορωσίας από την ναζιστική κατοχή.

Πολλοί αντιφρονούντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα της άγριας καταστολής που κατέπνιξε το μεγάλο κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας το οποίο ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου 2020 που καταγγέλθηκαν για εκτεταμένη νοθεία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την χώρα και πολλοί διέφυγαν στην Πολωνία.

Πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης ιδρυτής της Viasna Αλες Μπιαλάτσκι και η Μαρία Κολεσνίνοβα έχουν εμφανίσει σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την κράτησή τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v