Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Θα στηρίξει στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ αν το Ισραήλ κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο

Κλιμακώνονται οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή. Ωστόσο η επέκταση του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ξεκαθάρισε ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ιρανού ηγέτη, Χαμενεΐ.

Ιράν: Θα στηρίξει στρατιωτικά τη Χεζμπολάχ αν το Ισραήλ κηρύξει πόλεμο στον Λίβανο

Το κλίμα των προειδοποιήσεων και των απειλών δεν έχει μειωθεί, πέρα από τις εκκλήσεις των χωρών προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο, η τελευταία και πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν χθες η ανανέωση της συμβουλής της Βρετανίας προς τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο «λόγω την υπάρχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ιρανού ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε στους Financial Times ότι, «εάν το Ισραήλ εξαπολύσει συνολική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, θα κινδυνεύσει να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο». Ωστόσο, τόνισε ότι «το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για έναν περιφερειακό πόλεμο και η επέκταση του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Επίσης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, επιβεβαίωσε ό,τι «οι μάχες με το Ισραήλ θα σταματήσουν χωρίς καμία συζήτηση μετά την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Ένας σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ό,τι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει (τη Χεζμπολάχ) εάν το Ισραήλ ξεκινήσει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του Λιβάνου», σύμφωνα με το επίσημο λιβανέζικο «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

Κατά την απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ιράν θα υποστήριζε το κόμμα στρατιωτικά σε περίπτωση που ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στον Λίβανο, ο Χαραζί, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως επικεφαλής του Ιρανικού Στρατηγικού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις, ανέφερε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, η Τεχεράνη δεν θα έχει άλλη επιλογή». Και πρόσθεσε: «Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να υποστηρίξουμε (τη Χεζμπολάχ) με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας».

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η επιστροφή των απαχθέντων και η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων στο βορρά και στο νότο σπίτια επιτυγχάνονται». Και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε τις προετοιμασίες για πόλεμο στο βόρειο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ».

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v