Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη, ωρολογιακή βόμβα

Πιέσεις στην υγεία και στα οικονομικά. Δαπανηρές οι συνέπειες από την άνοδο της χρήσης. Θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να δούμε τον αντίκτυπο στην υγεία των Ευρωπαίων.

Ανεβαίνει η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη, ωρολογιακή βόμβα

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για τις δαπανηρές συνέπειες της αυξημένης χρήσης ναρκωτικών στη δημόσια υγεία τα επόμενα χρόνια, καθώς συνεχίζει να μάχεται κατά της μαζικής εισροής κοκαΐνης και της επακόλουθης έξαρσης της βίας που σχετίζεται με τη διακίνηση, προειδοποιεί ο επικεφαλής της πρόσφατα ανανεωμένης υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά.

Ο Alexis Goosdeel (φωτογραφία) δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να δούμε τον ευρύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Ευρωπαίων, ο οποίος θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στους προϋπολογισμούς των χωρών.

«Αυτό είναι δυνητικά μια ωρολογιακή βόμβα όσον αφορά τον αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών για το σύστημα περίθαλψης», δήλωσε ο Goosdeel. «Η δυσκολία είναι ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος να εκτιμηθεί ποιο θα είναι το μέγεθος της διάστασης αυτής της επίπτωσης».

Ο Goosdeel, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, διευθύνει τον οργανισμό φαρμάκων της ΕΕ από το 2016, αφού πρωτοπήγε στην υπηρεσία το 1999. Προηγουμένως ίδρυσε μια βελγική ΜΚΟ δημόσιας υγείας που επικεντρώθηκε στη μείωση της βλάβης από τα ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Goosdeel, η ΕΕ είδε μια τεράστια εισροή κοκαΐνης στο μπλοκ, μαζί με αύξηση των κατασχέσεων. Η ανάλυση των δημοτικών λυμάτων για υπολείμματα κοκαΐνης έδειξε σαφείς ενδείξεις αύξησης της κατανάλωσης, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού για τα ναρκωτικά του 2024, με αύξηση σε 49 από τις 72 πόλεις το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Σε δεκατρείς παρέμειναν σταθερές και σε 10 σημειώθηκε μείωση.

Η κοκαΐνη ήταν το δεύτερο πιο συχνό προβληματικό ναρκωτικό μεταξύ των ατόμων που εισήλθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε ειδική θεραπεία για τα ναρκωτικά το 2022, το οποίο αναφέρθηκε από περίπου 29.000 άτομα ή το 21% των ατόμων που εισήλθαν για πρώτη φορά, ενώ το ναρκωτικό αυτό εμπλέκεται στο 23% των θανάτων από ναρκωτικά.

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ πιστεύεται ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v