Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά μετά από 8 μήνες έπεσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα. Φαίνεται ότι αρχίζει να γυρίζει σελίδα μετά από δύο χρόνια σοβαρής πίεσης του κόστους ζωής.

Πρώτη φορά μετά από 8 μήνες έπεσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο τουρκικός πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, με ταχύτερη από την εκτιμώμενη επιβράδυνση από την κορύφωση που σημειώθηκε τον Μάιο.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Οι μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg ήταν για ετήσιο ρυθμό 72,6% και μηνιαία αύξηση 2,2%.

Η Τουρκία αρχίζει να γυρίζει σελίδα μετά από δύο χρόνια σοβαρής συμπίεσης του κόστους ζωής που προκλήθηκε από έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών παγκοσμίως. Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας γρήγορης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες, στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 38%, με μια απότομη επιβράδυνση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο στατιστικό αποτέλεσμα μιας υψηλής βάσης από το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v