Γαλλικές εκλογές: Μαζική απόσυρση «τρίτων» για να κοπεί η φόρα της Λεπέν

Στόχος η συγκρότηση ενιαίου μετώπου Αριστεράς-Κέντρου, ώστε να μη διασπαστούν οι δημοκρατικές δυνάμεις και να μην αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία η Ακροδεξιά. Υπάρχουν όμως και περίπου... 100 εξαιρέσεις. Ερώτημα αν θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι.

Γαλλικές εκλογές: Μαζική απόσυρση «τρίτων» για να κοπεί η φόρα της Λεπέν

Πάνω από 200 υποψήφιοι, τόσο από την αριστερή συμμαχία όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αποσύρθηκαν από τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών λίγο πριν από την κρίσιμη προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων που λήγει απόψε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού πρακτορείου AFP και της Le Monde.

Μετά το κύμα αποχωρήσεων, εκτιμάται ότι σε κάτι λιγότερο από 100 περιφέρειες θα κατέλθουν τρεις υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την εκλογή τους στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

Η τακτική των αποχωρήσεων αποσκοπεί στην ενοποίηση των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, ώστε σε κάθε νομό να υπάρξει ενιαίο μπλοκ ως αντίβαρο του ακροδεξιού κόμματος, με σκοπό να αποτραπεί η νίκη του.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει 212 υποψήφιοι — 130 από την Αριστερά και 82 από τη συμμαχία Μακρόν — σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Απομένουν 98 περιφέρειες με τρεις υποψηφίους.

Τόσο ο Μακρόν όσο και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ κάλεσαν μεγάλο αριθμό υποψηφίων να αποσυρθούν από την εκλογική κούρσα, αλλά αρκετοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη γραμμή. Αντίστοιχο κάλεσμα προς τους υποψηφίους της Αριστεράς που ήρθαν τρίτοι απηύθυνε ήδη από την προηγούμενη Κυριακή ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε στον πρώτο γύρο 39 έδρες, ενώ στον δεύτερο γύρο προηγείται σε 258 από τις 446 περιφέρειες στις οποίες διατηρεί υποψήφιο.

Η Εθνική Συσπείρωση κυριάρχησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων. Η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο συγκέντρωσε 28%, ενώ ο συνασπισμός του προέδρου Μακρόν κέρδισε 20,8%.

Αν το ακροδεξιό κόμμα κατακτήσει 289 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, αποκτά απόλυτη πλειοψηφία. Για να αποφευχθεί αυτό, τα άλλα κόμματα αποσύρουν υποψηφίους σε περιφέρειες όπου προκρίθηκαν περισσότερα από δύο άτομα, σε μια προσπάθεια μην εκλεγεί ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία.

Από τις συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας, στις 305 προκρίθηκαν χθες τρεις υποψήφιοι, ενώ σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τέσσερις υποψήφιοι. Δύο υποψήφιοι προκρίθηκαν σε 191 εκλογικές περιφέρειες, ενώ από τον πρώτο γύρο εκλέχτηκαν 76 βουλευτές, καθώς συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων. Επίσης, από τις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του συνόλου της γαλλικής επικρατείας, η ακροδεξιά ήλθε πρώτη στις 297, η αριστερά στις 159, η παράταξη Μακρόν στις 70 και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις 20 περιφέρειες. Στις άλλες 31 εκλογικές περιφέρειες έρχονται πρώτα άλλα κόμματα, όπου τα περισσότερα τοποθετούνται στην αριστερά.

Ερώτημα αν οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τη γραμμή

«Η απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται πολύ απίθανη, θα χρειαστεί να διεξαγάγουμε δημοσκόπηση για να είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο ερευνητής Ματιέ Γκαλάρ της Ipsos. Ωστόσο πρόσθεσε ότι παραμένει «πάρα πολύ πιθανό» να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών η Εθνική Συσπείρωση.

Σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί το περίφημο «δημοκρατικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά, όλοι οι τρίτοι υποψήφιοι από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποχώρησαν, και σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι του μακρονικού κόμματος Μαζί.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, η συνδυασμένη ψήφος Aριστεράς και Kέντρου ξεπερνά τη δύναμη της Ακροδεξιάς στις περισσότερες από τις εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα Λεπέν κατέλαβε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής.

Η Εθνική Συσπείρωση, εν ολίγοις, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πολλές από τις περιφέρειες στις οποίες εξασφάλισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, οι δημοσκόποι αμφισβητούν το εάν και κατά πόσο οι ψηφοφόροι θα στραφούν σε κόμματα που συνήθως δεν υποστηρίζουν μόνο και μόνο για να μπλοκάρουν τη νίκη της Λεπέν.

Αυτό, εξάλλου, μπορεί να συμβαίνει και εντός των κομματικών διαδρόμων, όπως φάνηκε και με το σχίσμα στο παραδοσιακό δεξιό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, του οποίου ο πρόεδρος Ερίκ Σιοτί πριν από το πρώτο γύρο, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε συμμαχία με την Ακροδεξιά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του κακήν κακώς, ξεσηκώνοντας τη μήνη των δημοκρατικών συναδέλφων του. Αλλά και μετά τον πρώτο γύρο, ο «πολύς» υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κράτησε πολιτική ίσων αποστάσεων, χαρακτηρίζοντας απειλή για τη δημοκρατία την Ακροδεξιά και απειλή για το... έθνος την Αριστερά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v