Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Ζητά άδεια των ΗΠΑ για χτυπήματα σε ρωσικά αεροδρόμια

Η αντιμετώπιση της θανάσιμης απειλής των βομβών ολίσθησης πρώτη προτεραιότητα του Κιέβου. Ζητά απελευθέρωση της χρήσης αμερικανικών ATACMS.

Ζελένσκι: Ζητά άδεια των ΗΠΑ για χτυπήματα σε ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τη «βροχή» από ρωσικές βόμβες, αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στις ουκρανικές δυνάμεις για να χτυπήσουν αεροδρόμια στη Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με τις βόμβες ολίσθησης», είπε ο Ζελένσκι στη Philadelphia Inquirer, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Οι βόμβες ολίσθησης είναι βόμβες ελεύθερης πτώσης, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, οι οποίες έχουν εκσυγχρονιστεί με πτερύγια και πλοήγηση GPS που τους επιτρέπει να κατευθύνονται προς τους στόχους τους με βεληνεκές μεταξύ 40 και 60 χιλιομέτρων. Είναι γρήγορες, μικρές και δεν έχουν θερμική υπογραφή, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν. Η Ρωσία εκτοξεύει πάνω από εκατό την ημέρα από μαχητικά βομβαρδιστικά που πετούν στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Στη συνέντευξη, ο Ζελένσκι προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων για να χτυπήσει αεροδρόμια που βρίσκονται βαθιά στην επικράτεια της Ρωσίας.

Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής των ΗΠΑ όσον αφορά τη χρήση όπλων από το Κίεβο. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει μόνο περιοχές εντός της Ρωσίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, απόφαση που έλαβαν μετά τη ρωσική επίθεση κατά του Χαρκόβου την άνοιξη.

«Καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα όπλα προς την κατεύθυνση του Χαρκόβου και λίγο πιο βόρεια. Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι οι ρωσικές βόμβες και οι πύραυλοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας σήμερα», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να αποτρέψει τακτικές ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους που καταστρέφουν τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττουν πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, η απόκτηση περισσότερων συστοιχιών Patriot δεν θα έλυνε το πρόβλημα με τις βόμβες ολίσθησης, είπε ο Ζελένσκι. «Ένας πύραυλος Patriot κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να έχουμε χιλιάδες τέτοιους πυραύλους ή ακόμα και εκατοντάδες. Κανείς δεν μπορεί να παράγει τόσους πολλούς. Μπορεί να κερδίσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά οι Ρώσοι θα εξαντλήσουν τα αποθέματα πυραύλων σου και στη συνέχεια θα συνεχίσουν να βομβαρδίζουν πόλεις και ενεργειακές υποδομές», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Η καλύτερη λύση είναι να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς για να καταστρέψει ρωσικά βομβαρδιστικά σε αεροδρόμια που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, υπογράμμισε ο Ζελένσκι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v