Το Ιράν εξάγει πετρέλαιο σε 17 χώρες, λέει ο αρμόδιος υπουργός

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με ξένα δημοσιεύματα για ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό, ο Τζαβάντ Οουτζί απάντησε θετικά. Αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τις ποσότητες ή με την ταυτότητα των αγοραστών.

Το Ιράν εξάγει πετρέλαιο σε 17 χώρες, λέει ο αρμόδιος υπουργός

Το Ιράν πουλάει αργό πετρέλαιο σε 17 χώρες, δήλωσε ο ιρανός υπουργός πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News Agency, επισημαίνοντας πως μερικά κράτη μπορεί να μην εφαρμόζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πουλάμε το πετρέλαιό μας όπου θέλουμε. Στην πραγματικότητα εξάγουμε σε 17 χώρες, περιλαμβανομένων χωρών στην Ευρώπη», δηλώνει ο Οουτζί σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το Mehr News Agency, όταν ερωτήθηκε σχετικά με ξένα δημοσιεύματα για ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο.

Ο Ουτζί δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τις ποσότητες που πωλούνται ή με την ταυτότητα των αγοραστών λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη το 2018, αφού αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 που επέτρεπε στο Ιράν να πωλεί το πετρέλαιό του με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η συνέπεια ήταν να μειωθεί πολύ ο κατάλογος των αγοραστών του ιρανικού αργού και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών του να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την Κίνα και μικρότερες ποσότητες στην περιφερειακή σύμμαχο Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v