Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δίλημμα της Boeing: Δηλώνει ένοχη ή πάει σε δίκη για την πόρτα που εξερράγη

(vid) Τι προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην εταιρεία αεροσκαφών. Ποια η πιθανή συμφωνία και πού αναμένεται να φτάσει το πρόστιμο. Νέες αναταράξεις σε Boeing: Σαράντα τραυματίες, επιβάτης βρέθηκε στις αποσκευές.

Το δίλημμα της Boeing: Δηλώνει ένοχη ή πάει σε δίκη για την πόρτα που εξερράγη

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή υψηλού ρίσκου για την υπόθεση της έκρηξης του πάνελ της πόρτας και τις επιπτώσεις στις συμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Boeing θα πρέπει είτε να δηλώσει ένοχη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος είτε να προσφύγει σε δίκη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης ως επόμενο βήμα στην ποινική υπόθεση που προκύπτει από την έκρηξη των πάνελ πόρτας, σύμφωνα με τους τελευταίους όρους που προσφέρθηκαν στην εταιρεία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την πιθανή συμφωνία ομολογίας, η αεροπορική εταιρεία θα δηλώσει ένοχη σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ και θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 243,6 εκατ. δολαρίων, τη δεύτερη ποινική ποινή αυτού του μεγέθους στην υπόθεση, σύμφωνα με κάποιον που γνωρίζει το θέμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ειδοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Boeing ότι παραβίασε τη συμφωνία αναβολής της δίωξης που υπέγραψε το 2021 στον απόηχο των μοιραίων συντριβών των 737 Max της Lion Air και της Ethiopian Airlines.

Η ειδοποίηση ακολούθησε την έκρηξη στον αέρα που προκάλεσε τρόμο στους επιβάτες μιας πτήσης της Alaska Airlines νωρίτερα φέτος.

Η πιθανή συμφωνία, η οποία κοινοποιήθηκε στην Boeing και στις οικογένειες των θυμάτων την Κυριακή, θα απαιτούσε επίσης από την Boeing να αποδεχθεί έναν διορισμένο από την κυβέρνηση παρατηρητή καθώς και τριετή επιτήρηση, δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η Boeing έχει προθεσμία μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής για να απαντήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την οποία τα αμερικανικά δικαστήρια πρέπει να ενημερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Paul Cassell, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων των συντριβών του 737 Max, δήλωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης "ετοιμάζεται να προσφέρει στην Boeing άλλη μια γλυκιά συμφωνία".

Οι οικογένειες "θα αντιταχθούν σθεναρά σε αυτή τη συμφωνία" και "σχεδιάζουν να στείλουν σύντομα επίσημη ένσταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης", πρόσθεσε.

Η αποδοχή της ενοχής θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Boeing να εξασφαλίζει συμβάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων της - μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή κεφαλαίων, καθώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει απότομο κόστος στο εμπορικό της τμήμα.

Η νομική διαμάχη έρχεται την ώρα που η Boeing συμφώνησε να αγοράσει την Spirit AeroSystems σε μια συμφωνία που αποτιμά τον προμηθευτή αεροπορικών εταιρειών στα 4,7 δισ. δολάρια.

Η Boeing είχε αποσχίσει την εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων το 2005, αλλά παρέμεινε ο μεγαλύτερος πελάτης της. Δήλωσε ότι η επαναγορά της θα ενισχύσει την ασφάλεια στη διαδικασία κατασκευής.

Νέες αναταράξεις σε Boeing, επιβάτης βρέθηκε στις αποσκευές

Περίπου σαράντα επιβάτες τραυματίστηκαν όταν πτήση της Air Europa παρουσίασε σοβαρές αναταράξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης της από τη Μαδρίτη προς το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το τελευταίο από μια σειρά ανώμαλων περιστατικών που έχουν αναστατώσει τους ταξιδιώτες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πτήση UX045 εκτράπηκε στο αεροδρόμιο του Νατάλ στην ανατολική ακτή της Βραζιλίας μετά το επεισόδιο, ανακοίνωσε η ισπανική αεροπορική εταιρεία στο X.

Οι επιβάτες υπέστησαν "εκδορές και μικροτραύματα" και μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο Νατάλ, δήλωσε στο AFP η γραμματεία υγείας της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε της Βραζιλίας.

Ενας άνθρωπος βρέθηκε από τις αναταράξεις στο τμήμα των αποσκευών που βρίσκεται πάνω από τους επιβάτες, όπως φαίνεται στο βίντεο:

 Το περιστατικό έρχεται μετά από μια πτήση της Singapore Airlines τον Μάιο, όπου σημειώθηκαν ακραίες αναταράξεις με αποτέλεσμα ένας επιβάτης να χάσει τη ζωή του και άλλοι να τραυματιστούν σοβαρά. Μια εβδομάδα αργότερα, 12 άτομα τραυματίστηκαν όταν μια πτήση της Qatar Airways από τη Ντόχα στο Δουβλίνο έπεσε σε σοβαρές αναταράξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v