Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση «δεν έχουμε την εκλογική νίκη στο τσεπάκι» στη Βρετανία

Οι υποψήφιοι των Εργατικών και ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το επίπεδο υποστήριξης που απολαμβάνει το κόμμα, φοβούμενοι τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων.

Επιχείρηση «δεν έχουμε την εκλογική νίκη στο τσεπάκι» στη Βρετανία

Από τον Μάιο που ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ προκήρυξε γενικές εκλογές για μεθαύριο 4 Ιουλίου, υπάρχει ένα κύριο αφήγημα - ότι το αντίπαλο Εργατικό Κόμμα θα κερδίσει την ψηφοφορία με συντριπτική διαφορά.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορεί να διέφεραν ως προς την κλίμακα και τη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα έδειχναν προς μία κατεύθυνση, δείχνοντας ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έχει προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών. Οι Εργατικοί είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσουν περίπου το 40% των ψήφων, ενώ περίπου το 20% της υποστήριξης προβλέπεται να πάει στους Συντηρητικούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης δημοσκοπήσεων του Sky News.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η Reform UK, της οποίας ηγείται ο αρχι-Βrexiteer Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται να συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, αφού κατατρώει την υποστήριξη των Τόρις, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν περίπου 11% και οι Πράσινοι 6%. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας προβλέπεται να κερδίσει το 2,9% των ψήφων.

Οι υποψήφιοι των Εργατικών και ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ (φωτογραφία) έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν το επίπεδο υποστήριξης που απολαμβάνει το κόμμα, φοβούμενοι τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων και τη στάση ότι "το έχουν στο τσεπάκι" - μια στάση που θα μπορούσε να προκαλέσει απάθεια των ψηφοφόρων και χαμηλότερη προσέλευση υποστηρικτών στις κάλπες, ή αντιδράσεις από τμήματα του εκλογικού σώματος που πρόσκεινται στους Συντηρητικούς.

"Το Εργατικό Κόμμα θέλει να είναι σε θέση να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι απολύτως βασικό να προσέλθουν και να ψηφίσουν, διότι διαφορετικά οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν, και οι Συντηρητικοί επιθυμούν απεγνωσμένα να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι έχουν ακόμη μια ευκαιρία, και επομένως αξίζει να προσέλθουν", δήλωσε στο CNBC ο κορυφαίος ειδικός δημοσκοπήσεων της Βρετανίας John Curtice.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v