Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη συνάντηση Όρμπαν-Ζελένσκι στο Κίεβο

Το πιο σημαντικό θέμα των συζητήσεων θα είναι η ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Πρώτη συνάντηση Όρμπαν-Ζελένσκι στο Κίεβο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν – που επικρίνει έντονα την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο - πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή για να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων.

Ο Ορμπάν «έφτασε στο Κίεβο για συζητήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», δήλωσε ο Μπερταλάν Χαβάσι επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MTI.

«Το πιο σημαντικό θέμα των συζητήσεων θα είναι η ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν και σε διμερή ζητήματα.

Ο Ορμπάν, η χώρα του οποίου μόλις ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες, παραμένει στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχει αντιταχθεί σε πρωτοβουλίες της ΕΕ να στηρίξει το Κίεβο στρατιωτικά και οικονομικά.

Πέρυσι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον Πούτιν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024 άσκησε βέτο σε πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με καθυστέρηση.

Ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2010, είναι επίσης αντίθετος στις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, κρίνοντας ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη.

Τελικά δέχθηκε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 τον Δεκέμβριο, μέχρι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο Ορμπάν έχει ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο και η Ρωσία παραμένει βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας.

Παράλληλα ο Ούγγρος ηγέτης είναι αντίθετος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία και έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «στρατιωτική επιχείρηση», υιοθετώντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

Χθες, Δευτέρα, ο Ζελένσκι «συνεχάρη» την Ουγγαρία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και δήλωσε ότι ελπίζει η Βουδαπέστη να προωθήσει «τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τους στόχους και τα συμφέροντα».

Οι σχέσεις του Ορμπάν με τον Ζελένσκι δεν είναι καλές, μάλιστα ο Ούγγρος κατέταξε τον Ουκρανό πρόεδρο μεταξύ των «αντιπάλων» στη διάρκεια ομιλίας του μετά την επανεκλογή του το 2022.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο Ορμπάν και Ζελένσκι είχαν μια σύντομη συνομιλία κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τους δύο άνδρες να έχουν τεταμένη συζήτηση, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «ειλικρινή» ανταλλαγή απόψεων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με αφορμή την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βουδαπέστης ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη διδασκαλία της ουκρανικής γλώσσας.

Εξάλλου η Ουγγαρία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί πολύ λιγότερους Ουκρανούς πρόσφυγες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v