Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρίβειν δια της τρίτης θέσης... ελιγμοί στη Γαλλία για να χτυπήσουν τη Λεπέν

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο σκέφτονται να αποσύρουν τους υποψηφίους τους από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Ποια η παγίδα και για ποιον.

Στρίβειν δια της τρίτης θέσης... ελιγμοί στη Γαλλία για να χτυπήσουν τη Λεπέν

Η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο σταθμίζουν αν θα αποσύρουν τους υποψηφίους τους από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, για να κρατήσουν την ανερχόμενη ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν (φωτογραφία) και οι σύμμαχοί της κυριάρχησαν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε 28% και ο συνασπισμός του Μακρόν 20,8%.

Το περιθώριο νίκης της Λεπέν ήταν μικρότερο από ό,τι έδειχναν ορισμένες δημοσκοπήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με την είδηση ότι τα κυρίαρχα κόμματα διερευνούσαν τρόπους για να αποκλείσουν την ομάδα της από την εξουσία, οδήγησε σε ένα αρχικό ράλι στις αγορές, προτού η αισιοδοξία των επενδυτών για το αποτέλεσμα αρχίσει να εξασθενεί.

Η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών στον δεύτερο γύρο θα έδινε την πρωθυπουργία στον πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά και θα εξασφάλιζε στο κόμμα τη δυνατότητα να περάσει εύκολα νόμους. Παραδοσιακά, το κυρίαρχο ρεύμα της Γαλλίας έχει συσπειρωθεί για να κρατήσει την ακροδεξιά -που δεν είχε ποτέ την εξουσία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία- μακριά από την κυβέρνηση.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων, ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας σημείωσε άλμα στις πρώτες συναλλαγές, πριν μειώσει τα κέρδη του. Τα γαλλικά ομόλογα υπεραπέδωσαν έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο να κλείσει στο πιο σφιχτό επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το ευρώ κέρδισε έως και 0,6%, το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα από τα μέσα Ιουνίου.

Ο γαλλικός πολιτικός κόσμος βρίσκεται τώρα σε ένα έντονο διήμερο διαπραγματεύσεων, καθώς κάθε κόμμα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητές του στην τελική ψηφοφορία του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του κέρδισαν πλήρως ή πέρασαν στον δεύτερο γύρο σε 485 περιφέρειες από τις 577. Οι υποψήφιοί τους ήρθαν πρώτοι ή εξελέγησαν σε 297 από αυτές, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Franceinfo.

Σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες, τρία άτομα πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρίτος υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί για να ενισχύσει τις πιθανότητες να νικήσει ένα άλλο κυρίαρχο κόμμα, τον Εθνικό Συναγερμό.

Η προθεσμία για την κατάθεση εγγράφων για τον δεύτερο γύρο λήγει στις 6 μ.μ. τοπική ώρα Τρίτης και τότε η εικόνα θα ξεκαθαρίσει.

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μιας συμμαχίας αριστερών κομμάτων, δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει τους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση από την ομάδα του να αποσυρθούν, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε «μια ευρεία, δημοκρατική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν δήλωσε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση για να βοηθήσει όσους σέβονται «τις αξίες της Δημοκρατίας» να νικήσουν την ακροδεξιά.

Αυτή είναι η παγίδα όμως -η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν έχει προτείνει μια σειρά από δαπάνες που θα παραβίαζαν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδεχομένως θα προκαλούσαν ανησυχία στους επενδυτές. Έτσι, δεν είναι σαφές αν το κόμμα του Μακρόν θα αποσυρθεί σε αγώνες όπου η άκρα αριστερά θα ωφεληθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ήταν μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι δεν θα καλέσουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους υποψηφίους της Ανυπότακτης Γαλλίας στον β' γύρο. Ο πρώτος πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία ψήφος στο κόμμα του Μελανσόν.

«Η Ανυπότακτη Γαλλία είναι ένας κίνδυνος για το έθνος, ο Εθνικός Συναγερμός είναι ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία -δεν επιλέγεις έναν κίνδυνο υπέρ ενός άλλου», δήλωσε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα. «Στην πολιτική πρέπει να παίρνετε θέσεις αρχών, όχι περιστάσεων».

Ο υποψήφιος της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά

Σε μια πρώτη ένδειξη ότι η ομάδα του Μακρόν επιδιώκει να οικοδομήσει συμμαχίες με την Αριστερά, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να αναστείλει την εφαρμογή μιας αντιδημοφιλούς αλλαγής στην ασφάλιση ανεργίας. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι τα σχέδια θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εργαστούν μειώνοντας τη γενναιοδωρία της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν ευρέως την κίνηση αυτή, σε μια εποχή που η ανεργία έχει αυξηθεί.

Παρόλο που η προεδρία του Μακρόν δεν διακυβεύεται επισήμως -και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί-, το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι είναι πιθανό είτε να πρέπει να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες με την ομάδα της Λεπέν είτε να διαχειριστεί ένα κοινοβούλιο που είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο.

Η απόλυτη πλειοψηφία του Εθνικού Συναγερμού θα έδινε τη δυνατότητα στον Μπαρντελά να γίνει πρωθυπουργός σε μια ρύθμιση διαμοιρασμού της εξουσίας -όταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Ο Μπαρντελά προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ότι θα ακολουθήσει υπεύθυνη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, προσφέροντας όμως ελάχιστες λεπτομέρειες.

Ο Εθνικός Συναγερμός αντιτίθεται στις περισσότερες από τις προτεραιότητες του Μακρόν, από τη μετανάστευση και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έως την ενίσχυση της ΕΕ, με τους επενδυτές να προτιμούν το αδιέξοδο. Το κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αν δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου.

Εάν οι συμμαχίες που σχηματίζονται για να εμποδίσουν τη Λεπέν από την απόλυτη εξουσία αρχίσουν να φαίνονται αξιόπιστες, οι γαλλικές αγορές πιθανότατα θα ανακάμψουν, σύμφωνα με την Kathleen Brooks, διευθύντρια ερευνών στην XTB.

«Ένα κοινοβούλιο μειοψηφίας θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο να γίνει οτιδήποτε στη Γαλλία στο σημερινό κοινοβούλιο, κάτι που θα ήθελαν ακριβώς οι αγορές», δήλωσε η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v