Διεθνή assets €4 δισ. πουλά η Eni

Στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού για διάθεση περιουσιακών στοιχείων 8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Προς πώληση, μεταξύ άλλων, μονάδες και στην Κύπρο.

Διεθνή assets €4 δισ. πουλά η Eni

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από πωλήσεις τμημάτων διεθνών δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι εν λόγω πωλήσεις θα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για διάθεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Οι μονάδες που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ένταξη στο σχέδιο πωλήσεων αφορούν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες στην Ινδονησία και την Κύπρο, προσθέτουν οι πηγές.

Η διπλή προσέγγιση που επεξεργάστηκε ο διευθύνων σύμβουλος Κλαούντιο Ντεσκάλτσι προβλέπει αφενός εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων σε έργα μικρότερης κλίμακας, που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικά για ντόπιους αγοραστές, και αφετέρου στάθμιση πώλησης μεριδίων σε ορισμένα μεγάλα έργα. Εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ενεργειακή εταιρεία επιθυμεί να εξαργυρώσει σταδιακά δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ενεργειακής της μετάβασης, ενώ ο Ντεσκάλτσι επιδιώκει ένα λεγόμενο δορυφορικό μοντέλο — να χωρίσει τμήματα και να συνεργαστεί με εξωτερικούς επενδυτές, με στόχο τη δημόσια διαπραγμάτευση επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως 1 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην Αλάσκα προς την αμερικανική Hilcorp, ενώ παρόμοιο ποσό θα μπορούσε να αντληθεί με την πώληση μεριδίου 30% στις δραστηριότητες στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Συνολικά, στόχος είναι το τμήμα εξόρυξης και παραγωγής να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των μελλοντικών εκχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων της Eni, δήλωσε η πετρελαϊκή εταιρεία στο πιο πρόσφατο επιχειρηματικό της σχέδιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v