Ανώτατο Δικαστήριο: Μερική ασυλία στον Τραμπ

Σε μια ιστορική απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν ασυλία για πράξεις που υπάγονται στα επίσημα καθήκοντά τους. Νίκη της δημοκρατίας βλέπει ο Τραμπ. Ο πρόεδρος είναι πλέον βασιλιάς λέει δικαστής που μειοψήφισε.

Ανώτατο Δικαστήριο: Μερική ασυλία στον Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που είχε απορρίψει το αίτημα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να του εξασφαλιστεί ασυλία για τις κατηγορίες απόπειρας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι πρώην πρόεδροι προστατεύονται από ποινικές διώξεις για πράξεις που υπάγονται στα επίσημα καθήκοντά τους.

Η ασυλία, ωστόσο, δεν υφίσταται σε ενέργειες που δεν εμπίπτουν στα επίσημα καθήκοντα του προέδρου. 

Με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας πρώην πρόεδρος δικαιούται ασυλία από ποινική δίωξη για «όλες τις επίσημες πράξεις του». Δεν υπάρχει ασυλία για «ανεπίσημες πράξεις».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η απόφαση θα επιτρέψει να συνεχιστεί μια από τις πιο σοβαρές δίκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. 

Ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει καθώς τα κατώτερα δικαστήρια θα πρέπει τώρα να διακρίνουν ποιες πράξεις υπάγονται στα επίσημα καθήκοντα ενός προέδρου και ποιες όχι, περιορίζοντας την πιθανότητα να διεξαχθεί δίκη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Οι δικαστές Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελένα Κάγκαν και Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον μειοψήφισαν. Η Σοτομαγιόρ έγραψε ότι η απόφαση καθιστά άνευ νοήματος την αρχή ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι πάνω από τον νόμο. «Ο πρόεδρος είναι πλέον ένας βασιλιάς πάνω από τον νόμο» τόνισε.

Ο Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση. «Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία. Περήφανος που είμαι Αμερικανός!» έγραψε σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v