Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο φέρνουν οι φήμες για φόρο συναλλαγών

Τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τρεις μήνες καταγράφει ο βασικός δείκτης, με -3,6% για τις τράπεζες και αφορμή τα σχέδια φορολόγησης των επενδυτών. Η λύση που προκρίνει ο Σιμσέκ για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία, και οι αντιστάσεις.

Τουρκία: Βουτιά στο χρηματιστήριο φέρνουν οι φήμες για φόρο συναλλαγών
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Οι τουρκικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από τρεις μήνες αφού ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι μελετά πιθανή θέσπιση φόρου στα κέρδη των επενδυτών από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 έσβησε τα πρώτα κέρδη της ημέρας και βρέθηκε έως το -2,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 26 Μαρτίου. Ο τραπεζικός κλάδος βούτηξε 3,6%.

Η ανατροπή ήρθε αφού ο Σιμσέκ είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά επιβολή νέων φόρων στα έσοδα από επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Οι αρχές διατύπωσαν για πρώτη φορά την ιδέα τον περασμένο μήνα, αλλά υπαναχώρησαν μπροστά στις αντιδράσεις της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να «επικοινωνήσει» με τον κατά το δυνατόν πιο ανώδυνο τρόπο το νέο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στην εισαγωγή πρόσθετων φόρων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, είναι κρίσιμοι ώστε να διατηρηθούν τα οικονομικά της χώρας σε καλή κατάσταση. Παράλληλα επέμεινε ότι δεν θα υποκύψει στα «λαϊκίστικα αιτήματα», εν μέσω αιτημάτων για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν συχνά τις μισθολογικές αυξήσεις ως βασικό κίνδυνο απέναντι στην προσδοκώμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε το 75% στην Τουρκία τον Μάιο. Ο υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικός στόχος να υποχωρήσει κάτω από το 42% η άνοδος των τιμών μέχρι το τέλος του έτους, επίπεδο που αποτελεί το ανώτερο άκρο των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για το 2024.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 0,2% στα 32,6843 ανά δολάριο. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της λίρας μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v