Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Η αγαπημένη τράπεζα των καρτέλ ναρκωτικών

Στελέχη της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ υποστηρίζουν στους Financial Times ότι η τράπεζα «δίνει μικρότερη προσοχή» από άλλες όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος.

Citi: Η αγαπημένη τράπεζα των καρτέλ ναρκωτικών

Τα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών επέλεξαν να ξεπλένουν τα παράνομα έσοδά τους μέσω της Citigroup, επειδή πίστευαν ότι η τράπεζα είχε λιγότερο αυστηρούς ελέγχους, ανέφεραν μέλη των αμερικανικών διωκτικών αρχών στους Financial Times. 

Σύμφωνα με κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές περιγράφουν πώς δύο κάτοικοι της Καλιφόρνια, οι οποίοι φέρεται να εργάζονταν με το καρτέλ της Σιναλόα, κατέθεσαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε ATM της Citi. 

Σε δύο τουλάχιστον περιστατικά τον Ιανουάριο του 2021, «τάισαν» τα δύο μηχανήματα με 36.000 δολάρια, καταθέτοντας μερικές εκατοντάδες δολάρια κάθε φορά, περιμένοντας ένα ή δύο λεπτά προτού προχωρήσουν σε νέα συναλλαγή. 

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να μείνουν κάτω από το όριο των 10.000 δολαρίων στο οποίο οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν τις συναλλαγές μετρητών στο υπουργείο Οικονομικών. 

Στελέχη της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ δήλωσαν στους Financial Times ότι τα δύο άτομα, τα οποίο φέρεται να ήταν μέλη ενός τεράστιου εγκληματικού δικτύου με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια από τη διακίνηση φαιντανύλης και μεθαδόνης στις ΗΠΑ, εξέτασαν διάφορες τράπεζες προτού διαλέξουν τη Citi. 

«Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν μικρότερη προσοχή από άλλες», τόνισε ανώτατο στέλεχος.

Αν και η τράπεζα δεν ήταν σύμφωνα με τους κανονισμούς υποχρεωμένη να αναφέρει τις συναλλαγές, το μοτίβο με το οποίο έγιναν οι καταθέσεις θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει υποψίες, υπογράμμισε το στέλεχος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v