Barclays: Τα σενάρια μετά τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία

Η άνοδος της ακροδεξιάς και τα δύο πιθανότερα ενδεχόμενα για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, μετά την επικράτηση του Rassemblement National στον πρώτο γύρο. Σενάρια, συμμαχίες και προβλέψεις.

Barclays: Τα σενάρια μετά τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία

Η Barclays επισημαίνει ότι ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της Λεπέν, τερμάτισε πρώτο στη μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειών και έλαβε περίπου το 33% των συνολικών ψήφων. Ο αριστερός συνασπισμός NPF ήταν δεύτερος και ο συνασπισμός του προέδρου Μακρόν τερμάτισε τρίτος. Η αβεβαιότητα γύρω από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου παραμένει υψηλή, αλλά το αποτέλεσμα της συγκυβέρνησης έχει γίνει πιο πιθανό από ό,τι πριν.

«Διατηρούμε την άποψή μας ότι τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο ή η συγκατοίκηση. Κανένα από τα δύο πιθανά αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς κατά την άποψή μας θα είναι αντίθετος άνεμος για την οικονομία και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εξηγεί η βρετανική τράπεζα.

Σαφής νίκη του RN

Όπως αναμενόταν, το Rassemblement National (RN, Εθνικός Συναγερμός) της κ. Λεπέν ήταν ο κύριος νικητής του πρώτου γύρου. Ο Εθνικός Συναγερμός (και οι διαφωνούντες σύμμαχοί του LR) προβλέπεται να εξασφαλίσει το 33% περίπου των ψήφων και κατέλαβε την πρώτη θέση σε 298 από τις 562 (επί συνόλου 577) περιφέρειες που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα τελικά αποτελέσματα.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αποτελούμενο από το La France Insoumise (LFI) υπό την ηγεσία του Melenchon, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF), το Les Écologistes /EELV και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (Parti Socialiste, PS) προβλέπεται να κερδίσει περίπου το 28% των ψήφων. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Μακρόν, Ensemble (Μαζί/ENS) - Αναγέννηση (RE), Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem), Ορίζοντες, En Commun και Προοδευτική Ομοσπονδία θα μπορούσε να λάβει 21%, και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι 10%.

«Συνολικά, υπό το φως αυτών των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα είναι: 1) ένα κοινοβούλιο χωρίς άμεση απόλυτη πλειοψηφία και 2) μια κυβέρνηση συγκατοίκησης του Εθνικού Συναγερμού.

Το τελευταίο έχει γίνει πιο πιθανό από ό,τι ήταν πριν από τον πρώτο γύρο, κατά την άποψή μας, δεδομένου του αριθμού των εκλογικών περιφερειών που κέρδισε το RN και του γεγονότος ότι η Αριστερά και το Κέντρο βρίσκονται στήθος με στήθος σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που δεν καθιστά εύκολη την απόφαση για το ποιος υποψήφιος θα μπορούσε να αποσυρθεί ή την πρόβλεψη του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Σημειώνουμε ότι ακόμη και αν ένας υποψήφιος αποχωρήσει από τον δεύτερο γύρο, δεν είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι του εν λόγω υποψηφίου θα μεταφέρουν αυτόματα την προτίμησή τους στον υποψήφιο που αντιμετωπίζει ο εκπρόσωπος του RN.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι του RN πριν από την ψηφοφορία του πρώτου γύρου δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν να ηγηθούν της κυβέρνησης μόνο αν το κόμμα τους, μαζί με τους διαφωνούντες συμμάχους του LR με επικεφαλής τον Eric Ciotti, καταφέρουν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία», εξηγεί ο βρετανικός οίκος.

«Η προοπτική μιας απόλυτης πλειοψηφίας (289 έδρες από τις 577) για το RN μετά τον δεύτερο γύρο παραμένει αβέβαιη σε αυτό το στάδιο, καθώς εξαρτάται επίσης από το αν κάποιος υποψήφιος από την Αριστερά ή τον συνασπισμό του προέδρου θα εγκαταλείψει σε τριπλές αναμετρήσεις. Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης του LFI Melenchon δήλωσε ότι οι υποψήφιοι του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα το πράξουν όταν η Αριστερά φτάσει τρίτη. Αλλά, ο συνασπισμός του Μακρόν δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς ενδείξεις σχετικά με αυτό. Ο πρωθυπουργός Ατάλ δήλωσε «ούτε μία ψήφος για το RN» και ζήτησε την απόσυρση των υποψηφίων του Ensemble που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο αλλά τερμάτισαν στην τρίτη θέση. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτό θα συμβεί και αν αυτό θα καταλήξει να ωφελήσει το LFI του Melenchon είναι ακόμη ασαφής τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές», εξηγεί η Barclays.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v