Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... σκαμνί ετοιμάζεται να καθίσει η Κομισιόν το Facebook

Στο επίκεντρο η τακτική για συναίνεση στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ως αντάλλαγμα για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών. Δεύτερο χτύπημα σε κολοσσό μετά την Apple.

Στο... σκαμνί ετοιμάζεται να καθίσει η Κομισιόν το Facebook

Η ΕΕ αναμένεται να κατηγορήσει τη μητρική του Facebook Meta για παραβίαση των ψηφιακών κανόνων του μπλοκ, μόλις μια εβδομάδα αφότου άσκησε παρόμοια κατηγορία κατά της Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ασκεί νέες εξουσίες που παρέχονται από τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές -νομοθεσία που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιλογών των καταναλωτών και στο άνοιγμα των αγορών για την άνθηση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες έπρεπε να συμμορφωθούν από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Στα προκαταρκτικά πορίσματα που θα εκδοθούν αυτή την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πουν ότι ανησυχούν για το μοντέλο «πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta, είπαν στους Financial Times τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος. Οι χρήστες του Facebook και του Instagram μπορούν επί του παρόντος να επιλέξουν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα δωρεάν, ενώ συναινούν στη συλλογή δεδομένων ή να πληρώσουν για να μην κοινοποιηθούν τα δεδομένα τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να πουν ότι η επιλογή που παρουσιάζεται από το μοντέλο της Meta κινδυνεύει να δώσει στους καταναλωτές μια λανθασμένη εναλλακτική, με το οικονομικό κόστος να τους αναγκάζει να συναινέσουν στην παρακολούθηση των προσωπικών τους δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς. Πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της ΕΕ είπε ότι οι καταναλωτές έπρεπε να λάβουν «μια ισοδύναμη προσφορά».

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να λάβουν τη συναίνεση των χρηστών «όταν σκοπεύουν να συνδυάσουν ή να διασταυρώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε διαφορετικές βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας», δήλωσε η ΕΕ τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε έρευνες συμμόρφωσης κατά της Meta και άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Meta δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τον νόμο, η Meta αντιμετωπίζει βαριές κυρώσεις έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της και έως και 20% για κάθε υποτροπή. Τα προκαταρκτικά πορίσματα της ΕΕ πρέπει να οριστικοποιηθούν εντός ενός έτους από την έναρξη της επίσημης έρευνάς της τον Μάρτιο.

Την περασμένη Δευτέρα, η ΕΕ κατηγόρησε την Apple ότι βλάπτει την καινοτομία στο App Store της. Ηταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τις νέες της δυνάμεις εναντίον ενός τεχνολογικού γίγαντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v