Καθαρή νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές, δύσκολη η αυτοδυναμία

(upd7) Απόλυτη πλειοψηφία ζητά η Λεπέν που συγκεντρώνει περί το 34%. Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς ζητά ο Μακρόν που βυθίστηκε στην τρίτη θέση. Η κίνηση-κλειδί που προαναγγέλλει η Αριστερά. Τα σενάρια για τον 2ο γύρο.

Καθαρή νίκη Λεπέν στις γαλλικές εκλογές, δύσκολη η αυτοδυναμία

Το ακροδεξιό κόμμα National Rally (RN) προηγείται στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών με περίπου 34% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe.

Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) φαίνεται να έρχεται δεύτερος με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Το Elabe σε μια εκτίμηση για το BFM TV σημείωσε ότι το κόμμα της Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το IPSOS, η Λεπέν θα μπορούσε να έχει μεταξύ 230 και 280 έδρες μετά τον δεύτερο γύρο, η αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει από 125 έως 165 βουλευτές και η κεντρώα συμμαχία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μεταξύ 70 και 100 βουλευτών.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας IPSOS ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψηφισάντων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Κρίσιμη εβδομάδα

Τα παραπάνω στοιχεία από την ψηφοφορία, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή, πάντως, σχολιάζουν παρατηρητές δίνουν μικρή σαφήνεια σχετικά με το εάν το κόμμα της Λεπέν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μια εβδομάδα πολιτικών διαπραγματεύσεων αναμένεται πριν από τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς θα αποφασίσουν τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας που θα είναι ανοικτές για τον δεύτερο γύρο. Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν το National Rally να πάρει την εξουσία, αλλά αυτή η στρατηγική, που ονομάζεται «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» στη Γαλλία, είναι λιγότερο βέβαιη από ποτέ. Να σημειωθεί ότι από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές βύθισε τη χώρα του σε πολιτική αβεβαιότητα, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και προκάλεσε ξεπούλημα γαλλικών περιουσιακών στοιχείων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με τα ποσοστά της Αριστεράς σε αυτά τα επίπεδα, οι κάλπες δείχνει ότι αφήνουν ανοικτά δυο ενδεχόμενα: μια απόλυτη πλειοψηφία για την ακροδεξιά RN, η οποία στη συνέχεια θα ανάγκαζε τον πρόεδρο να διορίσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση ή ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία (hung) που θα μπορούσε οδηγήσει σε τεράστια αστάθεια για τη Γαλλία. Κάλπες δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν περάσει ένας χρόνος.

Το κρίσιμο ερώτημα

Το ερώτημα ποια κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν συμμαχίες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τον καθορισμό του ποιος μπορεί να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η αριστερά έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να προσπαθήσει να βάλει υποψηφίους από άλλα κόμματα εκτός από την ακροδεξιά σε θέση να κερδίσουν όπου δεν έχει υποψήφιο. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να το κάνουν.

Εάν όλα τα άλλα κόμματα ενωθούν ενάντια στην Εθνική Συσπείρωση, όπως συνέβη σε πολλές προηγούμενες εκλογές, τότε πιθανότατα θα χάσει. Εάν αυτά τα άλλα κόμματα συνεχίσουν να εκστρατεύουν το ένα εναντίον του άλλου, τότε το Εθνικό Ράλι μπορεί να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Κάλεσμα Μακρόν για αντι-Λεπέν μέτωπο

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των exit polls στη Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε για μια «ευρεία, καθαρά δημοκρατική και ρεπουμπλικανική ένωση» ενάντια στο κόμμα της Λεπέν, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λεπέν: Δώστε μου απόλυτη πλειοψηφία

Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, τόνισε η Μαρί Λεπέν μετά τα πρώτα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Οπως είπε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι «ο γαλλικός λαός έχει δείξει χωρίς αμφιβολία την προθυμία του να γυρίσει σελίδα μετά από επτά χρόνια διαβρωτικής ισχύος… Ωστόσο, τίποτα δεν κερδήθηκε. Ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός».

Η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα της «την απόλυτη πλειοψηφία έτσι ώστε σε οκτώ ημέρες ο Τζόρνταν Μπαρντέλα να διοριστεί πρωθυπουργός από τον Εμμανουέλ Μακρόν».

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη βουλευτής από τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών. κατέβηκε στη περιφέρεια της βόρειας Γαλλίας.

Μελανσόν: Είμαστε η μόνη εναλλακτική 

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Νέου Λαϊκού Μετώπου μετά τα αποτελέσματα των εκλογών υποστήριξε ότι ο δεύτερος γύρος είναι μια επιλογή μεταξύ της αριστερής συμμαχίας του ή της Εθνικής Συσπείρωσης.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι η μόνη εναλλακτική λύση», λέει ο Μελανσόν. Σημειώνει όμως, σύμφωνα με το Bloomberg ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν τρεις υποψήφιοι και η ομάδα του είναι στην τελευταία θέση θα αποσυρθεί. Αυτό είναι ένα πλήγμα για τις πιθανότητες της Λεπέν, καθώς κάνει μια de facto συμμαχία ενάντια της ακροδεξιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v