Ρεκόρ συμμετοχής στις γαλλικές εκλογές

Μαζική η συρροή των Γάλλων στις κρίσιμες κάλπες. Κοντά στο 60% η συμμετοχή ήδη από τις 17:00. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις έδρες στο κοινοβούλιο.

Ρεκόρ συμμετοχής στις γαλλικές εκλογές

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, ποσοστό ρεκόρ μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 59,39 %, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό αυτή την ώρα είναι κατά 20 μονάδες μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022.

Σύμφωνα με τη Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986 που διεξήχθησαν σε ένα γύρο.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις έδρες

Τις τρεις εβδομάδες από τότε που κήρυξε τις πρόωρες εκλογές το ακροδεξιό κόμμα National Rally της Μαρίν Λεπέν, έχει χτίσει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Η κεντρώα ομάδα του Εμμανουέλ Μακρόν είναι στην τρίτη θέση πίσω από έναν βιαστικά σχηματισμένο συνασπισμό αριστερών κομμάτων που περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή France Unbowed.

Ενώ μερικές από τις 577 έδρες στην Κάτω Βουλή θα κριθούν σήμερα, οι περισσότερες θα ξεκαθαρίσουν στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου. Η ψηφοφορία δυο γύρων καθιστά δύσκολες τις εκτιμήσεις για τις έδρες, ωστόσο οι προβλέψεις από εταιρείες δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το National Rally και οι σύμμαχοί του βρίσκονται σε πορεία να γίνουν ο μεγαλύτερος σχηματισμός. Η ομάδα της Λεπέν θα χρειαζόταν 289 βουλευτές για να έχει απόλυτη πλειοψηφία. Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, από τις Elabe και Odoxa, υπολόγισαν ότι θα λάβει 260-295 και 265-305 έδρες αντίστοιχα.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της LegiTrack OpinionWay-Vae Solis σχετικά με τις προθέσεις ψήφου μεταξύ 1.058 ατόμων έδειξε ότι κάποιες δεκάδες υποψήφιοι του National Rally θα εκλεγούν απευθείας στον πρώτο γύρο, με περίπου 400 να είναι παρόντες στον δεύτερο, όπου οι μάχες μεταξύ τριών υποψηφίων για μια έδρα (σ.σ. στον δεύτερο γύρο δεν περνούν μόνο οι δυο πρώτοι αλλά όποιοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν πάνω από 12,5% των ψήφων) αναμένεται να φτάσουν τις 150-200, αριθμός ρεκόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v