Στην τελική ευθεία προ των εκλογών η Βρετανία

Η Γαλλία χόρεψε σε εκλογικούς ρυθμούς σήμερα και η Βρετανία πιάνει τον χορό την Πέμπτη. Η τελευταία δημοσκόπηση, το καθαρό τοπίο, αλλά και ο διχασμός των ψηφοφόρων. Προβλέπεται εύκολη νίκη Εργατικών, εν μέσω αμφιβολιών για τις πολιτικές τους.

Στην τελική ευθεία προ των εκλογών η Βρετανία

Οι πολιτικοί ηγέτες εντείνουν τις προσπάθειές τους καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία φτάνει στο τέλος της και οι κάλπες ανοίγουν την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Ο Ρίσι Σούνακ προειδοποιεί ότι το Εργατικό Κόμμα θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη ζημιά μέσα σε 100 ημέρες», ενώ ο Κιρ Στάρμερ υποστηρίζει ότι οι Συντηρητικοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αν επανεκλεγούν. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι προωθεί τις προτάσεις του για το σύστημα υγείας, και ο ηγέτης του SNP Τζον Σουίνι ζητά την ψήφο των Σκοτσέζων για να τεθούν τα συμφέροντα της Σκοτίας πρώτα.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι έχουν τέσσερις μέρες για να «σώσουν τη χώρα» από τον κίνδυνο μιας κυβέρνησης Στάρμερ. Σε συνέντευξή του στην Telegraph, υποστήριξε ότι το Εργατικό Κόμμα θα αυξήσει τους φόρους παντού και θα οδηγήσει την οικονομία σε χρεοκοπία, ζητώντας από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους Συντηρητικούς στις εκλογές της Πέμπτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στην The Sunday Times, υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κατηγορώντας τον Κιρ Στάρμερ για αφέλεια.

Ο Στάρμερ αντέκρουσε χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Κάμερον απελπισμένες. Ζήτησε καθαρή εντολή για να κυβερνήσει και δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της κατασκευής κατοικιών. Σε άρθρο του στον Observer υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει αμέσως την αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών με χρηματοδότηση και επείγουσες μεταρρυθμίσεις. Κατηγόρησε τους Συντηρητικούς για χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή φορολογία και παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι, αν επανεκλεγούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Στη Σκοτία, ο ηγέτης του SNP καλεί τους Σκοτσέζους να υποστηρίξουν το κόμμα του, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα ενδέχεται να γίνει η μεγαλύτερη κομματική δύναμη στο Σκοτικό Κοινοβούλιο μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πολιτικές που επικεντρώνονται στο NHS και στην αναστροφή των «περικοπών των Συντηρητικών».

Ο Nάιτζελ Φάρατζ και το Reform UK βρίσκονται σε στάση άμυνας λόγω κατηγοριών περί ρατσισμού, ενώ το κόμμα αποσύρει την υποστήριξη του σε τρεις υποψηφίους μετά τη μετάδοση κρυφής καταγραφής με ακτιβιστή που χρησιμοποιούσε προσβλητική γλώσσα. Παρά τις αντιδράσεις, ο Φάρατζ σχεδιάζει μεγάλη συγκέντρωση στο Μπέρμιγχαμ και θα εμφανιστεί στο Sky News με τον Trevor Phillips.

Δημοσκόπηση

Σύμφωνα με έρευνα της Savanta για την εφημερίδα The Telegraph, το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται στο 38%, ενώ οι Συντηρητικοί στο 21% και το κόμμα της Μεταρρύθμισης στο 14%. Αν αυτά τα νούμερα επιβεβαιωθούν στις εκλογές, το Εργατικό Κόμμα προβλέπεται να αποκτήσει πλειοψηφία ίσως και άνω των 260 εδρών, αν και δεν σημειώνει πλέον ανοδικές τάσεις - αντιθέτως. Οι εκλογείς προσβλέπουν σε βελτίωση στους χρόνους αναμονής στο NHS και στην κρίση της στέγασης με την έλευση των Εργατικών, αλλά είναι διχασμένοι ως προς το αν η οικονομία και η ασφάλεια θα βελτιωθούν ή χειροτερεύσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v