Αραβικός Σύνδεσμος: Αφαιρεί τη Χεζμπολάχ από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων

«Τα κράτη μέλη μας συμφώνησαν ότι ο χαρακτηρισμός της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται», δήλωσε ο βοηθός γραμματέας του Συνδέσμου.

Αραβικός Σύνδεσμος: Αφαιρεί τη Χεζμπολάχ από τη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει πάψει να αναφέρεται στη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», μεταδίδει το Anadolu.

Σε τηλεοπτική δήλωση στο αιγυπτιακό δίκτυο Al-Qahera News, την επομένη της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στη Βηρυτό, ο Χοσάμ Ζάκι είπε: «Τα κράτη μέλη του Συνδέσμου συμφώνησαν ότι ο χαρακτηρισμός της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται».

Στις 11 Μαρτίου 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», με επιφυλάξεις από τον Λίβανο και το Ιράκ, και την κάλεσε να «πάψει να προωθεί τον εξτρεμισμό και τον σεχταρισμό, να απέχει από την ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις χωρών και να αποκλείσει οποιαδήποτε υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών στην περιοχή», μεταδίδει το Al Jazeera.

O χαρακτηρισμός ακολούθησε τότε την αντίστοιχη κίνηση των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που χαρακτήρισαν τη λιβανική Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση στις 2 Μαρτίου 2016.

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar ανέφερε ότι ο Zάκι επισκέφτηκε τη Βηρυτό και είχε συνάντηση με τον Μουχαμάντ Ραάντ, επικεφαλής αντιστασιακής οργάνωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ Αραβικού Συνδέσμου και Χεζμπολάχ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η επίσκεψη και η δήλωση Ζάκι συνέπεσε με την αύξηση της διεθνούς ανησυχίας για πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v