New York Times: Ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή, γράφει η εφημερίδα. Το καταστροφικό debate και το απερίσκεπτο στοίχημα των Δημοκρατικών.

New York Times: Ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας χθες το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

Οπως αναφέρει το Editorial Board των New York Times, «ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης ως η σκιά ενός μεγάλου δημόσιου λειτουργού. Δυσκολεύτηκε να εξηγήσει τι θα κατάφερνε σε μια δεύτερη θητεία. Αγωνίστηκε να απαντήσει στις προκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Απέτυχε να κάνει τον Τραμπ να λογοδοτήσει για τα ψέματά του, τις αποτυχίες του και τα ανατριχιαστικά του σχέδια. Πάνω από μία φορά, αγωνίστηκε να φτάσει στο τέλος μιας πρότασης.

Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε ένας αξιοθαύμαστος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το αμερικανικό έθνος έχει ευημερήσει και έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει μια σειρά από μακροπρόθεσμες προκλήσεις και οι πληγές που άνοιξε ο κ. Τραμπ έχουν αρχίσει να επουλώνονται. Αλλά η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία που μπορεί τώρα να προσφέρει ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

Ως έχει, ο πρόεδρος εμπλέκεται σε ένα απερίσκεπτο στοίχημα. Υπάρχουν Δημοκρατικοί ηγέτες καλύτερα εξοπλισμένοι για να παρουσιάσουν σαφείς, επιτακτικές και ενεργητικές εναλλακτικές σε μια δεύτερη προεδρία Τραμπ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το κόμμα να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, αναγκάζοντας τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ των ελλείψεων του κ. Τραμπ και εκείνων του κ. Μπάιντεν. Είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για να ελπίζουμε απλώς ότι οι Αμερικανοί θα παραβλέψουν ή θα αγνοήσουν την ηλικία και την αναπηρία του κ. Μπάιντεν που βλέπουν με τα μάτια τους.

Εάν η κούρσα καταλήγει σε μια επιλογή μεταξύ του κ. Τραμπ και του κ. Μπάιντεν, ο εν ενεργεία πρόεδρος θα είναι η ξεκάθαρη επιλογή αυτού του Συμβουλίου. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που εγκυμονεί ο κ. Τραμπ. Όμως, δεδομένου αυτού του κινδύνου, του διακυβεύματος για τη χώρα και των άνισων ικανοτήτων του κ. Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν ισχυρότερο αντίπαλο στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Το να απευθύνουμε έκκληση για νέο υποψήφιο των Δημοκρατικών τόσο αργά σε μια προεκλογική εκστρατεία είναι μια απόφαση που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αλλά αντικατοπτρίζει την κλίμακα και τη σοβαρότητα της αμφισβήτησης του κ. Τραμπ στις αξίες και τους θεσμούς αυτής της χώρας και την ανεπάρκεια του κ. Μπάιντεν να τον αντιμετωπίσει.

Οπως εξηγούν οι NYT, η απόδοση του προέδρου δεν μπορεί να διαγραφεί ως μια κακή νύχτα ή να κατηγορηθεί για ένα υποτιθέμενο κρυολόγημα, επειδή επιβεβαίωσε ανησυχίες που ενισχύονται εδώ και μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ακόμη και όταν ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε να παρουσιάσει τις πολιτικές του προτάσεις, σκόνταψε. Δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλες δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχει περιορίσει και ελέγχει προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να βρουν το θάρρος να πουν ξεκάθαρες αλήθειες στον ηγέτη του κόμματος. Οι έμπιστοι και οι βοηθοί που ενθάρρυναν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και που τον προστάτευσαν από μη σεναριακές εμφανίσεις στο κοινό, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη ζημιά και τις ελάχιστες πιθανότητες για ανατροπή της κατάστασης», επισημαίνει η εφημερίδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v