Εσοδα και από τα... διαζύγια προσδοκά η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Οκταπλασιάζει τα τέλη διαζυγίου η Μόσχα, όχι μόνο για να υπερασπιστεί τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί η «στρατιωτική επιχείρηση υπέρ πατρίδος» στην Ουκρανία.

Εσοδα και από τα... διαζύγια προσδοκά η πολεμική μηχανή του Πούτιν

Η Ρωσία έχει στο πλάνο να οκταπλασιάσει τα τέλη διαζυγίου, όχι μόνο για να αποθαρρύνει τη λύση του γάμου και να υπερασπιστεί τον... παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, αλλά και για ενισχύσει τα έσοδα της χώρας και να χρηματοδοτηθεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών συνέταξε πρόταση για αύξηση του τέλους διαζυγίου στα 5.000 ρούβλια (55 ευρώ), από 650 ρούβλια σήμερα, στο πλαίσιο ευρύτερης αύξησης των κρατικών δασμών για ποικίλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τη μοσχοβίτικη εφημερίδα RBC. Το τέλος για τους γάμους, όμως, θα παραμείνει αμετάβλητο στα 350 ρούβλια.

Με άλλα λόγια, το κόστος διαζυγίου θα ισοδυναμεί περίπου με το ένα τέταρτο του κατώτατου μηνιαίου μισθού στη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg. Στη Ρωσία καταγράφηκαν 683.700 διαζύγια το 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δηλαδή αυξήθηκαν πάνω από 5% αύξηση σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα, από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει επίσης τριπλάσια αύξηση τελών για αλλαγές ονομάτων στα επίσημα έγγραφα, καθώς και αύξηση του κόστους για υποβολή καταγγελιών από επιχειρήσεις προς την αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της χώρας, από 35.000 ρούβλια σε 400.000.

Η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η Ρωσία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα από τα τέλη του 2022, κάτι που αντανακλά το μεγάλο κόστος του πολέμου, ενώ προσφέρει μεγάλες αμοιβές σε όσους δέχονται να στρατολογηθούν.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια αύξησης της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους υψηλόμισθους, που θα αρχίσουν να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v