Κομισιόν: Πόροι για πρόσθετες συμμαχίες πανεπιστημίων

Ηδη οι 64 συμμαχίες περιλαμβάνουν περισσότερα από 560 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε είδους, σε όλη την Ευρώπη. Θα λάβουν έως και 14,4 εκατ. ευρώ η καθεμία σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Κομισιόν: Πόροι για πρόσθετες συμμαχίες πανεπιστημίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων Erasmus + για το 2024 σχετικά με την πρωτοβουλία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, η οποία παρέχει στήριξη σε συνασπισμούς ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τα σημερινά αποτελέσματα, 14 νέες συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων συμμετέχουν στις 50 προηγουμένως επιλεγμένες συμμαχίες και θα λάβουν έως και 14,4 εκατ. ευρώ η καθεμία σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αυτές οι 64 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων περιλαμβάνουν περισσότερα από 560 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε είδους, σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντικό ορόσημο, καθώς επιτυγχάνουν τον στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πανεπιστήμια να υπάρχουν τουλάχιστον 60 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με περισσότερα από 500 πανεπιστήμια έως τα μέσα του 2024.

Οι συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων φέρνουν σε επαφή μια νέα γενιά Ευρωπαίων και τους επιτρέπουν να σπουδάζουν και να εργάζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σε διάφορες γλώσσες, καθώς και σε διάφορους τομείς και ακαδημαϊκούς κλάδους.

Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο υψηλού επιπέδου συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμβάλλοντας στη διεθνή ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης.

Οι συμμαχίες αυτές φέρνουν επίσης καινοτομία στις περιφέρειες της Ευρώπης, επιτρέποντας στους φοιτητές να συνεργάζονται με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιχειρήσεις, πόλεις, αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι 64 συμμαχίες καλύπτουν 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ισλανδίας, του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.

Εδράζονται σταθερά σε κοινότητες και δίκτυα καινοτομίας, φέρνοντας σε επαφή σχεδόν 2200 συνδεδεμένους εταίρους, από μη κυβερνητικές οργανώσεις έως επιχειρήσεις, πόλεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις χώρες της διαδικασίας της Μπολόνια. Για παράδειγμα, σχεδόν 40 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ουκρανία είναι συνδεδεμένοι εταίροι.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Erasmus + για το 2024 στηρίζει επίσης τη δημιουργία μιας κοινότητας πρακτικής για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενισχύοντας τη μάθηση από ομοτίμους μεταξύ των συμμαχιών και ενισχύοντας τη διάδοση επαναχρησιμοποιήσιμων αποτελεσμάτων και μοντέλων στον ευρύτερο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι 14 νέες συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και η κοινότητα πρακτικής για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και κάθε άλλο είδος σύμπραξης μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ευκολότερη υλοποίηση προγραμμάτων κοινών πτυχίων, όπως περιγράφεται επίσης στο σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2024.

Ιστορικό

Η πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στηρίζει διακρατικές συμμαχίες, κατά μέσο όρο, εννέα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορα είδη ιδρυμάτων, όπως ολοκληρωμένα και ερευνητικά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, τεχνολογικά ιδρύματα, σχολές τεχνών και ιδρύματα τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα εν λόγω ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναπτύσσουν μακροπρόθεσμη διαρθρωτική, βιώσιμη και συστημική συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, σε συνέργεια με την έρευνα και την καινοτομία, σε διασυνοριακό επίπεδο, και συμβάλλουν στην επίλυση κοινωνικών προκλήσεων. Προσφέρουν προγράμματα σπουδών που παρέχονται από κοινού σε διπανεπιστημιουπόλεις, στα οποία οι φοιτητές, το προσωπικό και οι ερευνητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης μπορούν να απολαμβάνουν απρόσκοπτη κινητικότητα.

Η Κομισιόν πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ την πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ενόψει της κοινωνικής συνόδου κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο ενός συνολικού οράματος για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πανεπιστήμια, η οποία παρουσιάστηκε το 2022, καθορίζει τη φιλοδοξία να υποστηριχθούν τουλάχιστον 60 συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 500 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως τα μέσα του 2024. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται ρεκόρ 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus + κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού 2021-2027. Η στήριξη της ερευνητικής διάστασης των συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μπορεί να επιδιωχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ευρωπαϊκή αριστεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2024 για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του Erasmus + είχε δύο πτυχές. Παρείχε στήριξη για τη δημιουργία νέων συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από κοινά στρατηγικά οράματα, καθώς και για τη δημιουργία μιας κοινότητας πρακτικής για συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v