Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στους κλιματικούς στόχους

Η αποδοτικότητα της τεχνολογίας και των ηλεκτρικών δικτύων θα αντισταθμίσει την αυξημένη χρήση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Microsoft και επενδυτής ΑΙ. Αλλά με... καθυστέρηση 15 ετών.

Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στους κλιματικούς στόχους

Η τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο θα βοηθήσει παρά θα εμποδίσει την επίτευξη των κλιματικών στόχων, υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς, παρά την αυξανόμενη ανησυχία ότι η αύξηση των νέων κέντρων δεδομένων θα εξαντλήσει τα αποθέματα πράσινης ενέργειας.

Ο συνιδρυτής της Microsoft είπε σε δημοσιογράφους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στις χώρες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, ακόμη κι αν χρειάζονται περισσότερα κέντρα δεδομένων, κάνοντας πιο αποτελεσματική την τεχνολογία και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γκέιτς υποβάθμισε τους φόβους για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο κλίμα μετά τις έντονες ανησυχίες ότι η εν λόγω τεχνολογική ανακάλυψη ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας και επομένως να απαιτήσει περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

«Ας μην τα παραλέμε», είπε. «Τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν, στην πιο ακραία περίπτωση, μια προσθήκη 6% στη ζήτηση ενέργειας, το πιθανότερο μόνο 2 έως 2,5%. Το ερώτημα είναι: θα επιταχύνει η τεχνητή νοημοσύνη μια μείωση πάνω από 6%; Κι η απάντηση είναι "σίγουρα"», είπε.

Ένα ερώτημα στο εργαλείο συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT χρειάζεται σχεδόν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για την επεξεργασία του σε σύγκριση με μια αναζήτηση στο ψαχτήρι της Google, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι οι εκπομπές άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστούν μεταξύ 2022 και 2030.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η αύξηση του αριθμού των κέντρων δεδομένων AI θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10% στις ανεπτυγμένες χώρες, μετά από χρόνια μείωσης της ενέργειας λόγω μεγαλύτερης απόδοσης.

Ο Γκέιτς είπε σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο συνεδρίου που φιλοξενήθηκε από το venture fund του Breakthrough Energy στο Λονδίνο, ότι η πρόσθετη ζήτηση που δημιουργείται από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα συνδυαστεί με νέες επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, επειδή οι εταιρείες τεχνολογίας είναι «προθυμότατες» να πληρώσουν επιπλέον για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές πηγές, προκειμένου «να πουν ότι χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια».

«Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι πρόθυμες να πληρώσουν ένα premium και να ενισχύσουν την πράσινη ενεργειακή ικανότητα», πρόσθεσε.

Το Breakthrough Energy έχει επενδύσει σε περισσότερες από 100 εταιρείες που συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση. Ο Γκέιτς είναι επίσης σημαντικός επενδυτής στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς, το οποίο επενδύει περίπου το ένα τρίτο των 77 δισ. δολαρίων του στη Microsoft.

Δεκαπέντε χρόνια μετά οι κλιματικοί στόχοι

Ο Γκέιτς προειδοποίησε ότι, παρά τις προόδους στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο κόσμος είναι πιθανό να πέσει έξω στους κλιματικούς στόχους του 2050 έως και για 15 χρόνια, επειδή η ποσότητα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν έρχεται αρκετά γρήγορα.

Τυχόν καθυστέρηση στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, είπε στον Guardian, θα μπορούσε να εμποδίσει την απανθρακοποίηση των ρυπογόνων κλάδων, όπως η βαριά βιομηχανία, καθιστώντας πιο δύσκολο να πιαστεί ο στόχος του 2050 για επίτευξη «καθαρών μηδενικών» εκπομπών.

«Ανησυχώ, γενικά, ότι η ποσότητα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε για τη μετάβαση δεν πρόκειται να εμφανιστεί τόσο γρήγορα όσο χρειαζόμαστε», είπε ο Γκέιτς.

«Δεν θα φτάσουμε στο μηδέν μέχρι το 2050, δεν νομίζω», είπε. «Άλλα 10 ή 15 χρόνια είναι κάτι πιο ρεαλιστικό».

Η προειδοποίηση του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή-φιλάνθρωπου ακολουθεί μια σημαντική παγκόσμια έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών διαπιστώνοντας ότι, παρά την αύξηση ρεκόρ στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το 2023, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ανήλθε επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ, ως αποτέλεσμα σταθερής αύξησης της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v