Πραγματικός κίνδυνος λιμού σε 14 περιοχές του Σουδάν

Συνολικά 8,5 εκατ. άνθρωποι δεν σιτίζονται επαρκώς, ενώ πάνω από 770.000 είναι αντιμέτωποι με το υψηλότερο επίπεδο ακραίας πείνας. Μεταξύ των περιοχών «στο κόκκινο» περιλαμβάνονται τμήματα της πρωτεύουσας Χαρτούμ και του Νταρφούρ.

Πραγματικός κίνδυνος λιμού σε 14 περιοχές του Σουδάν

Για πραγματικό κίνδυνο να ξεσπάσει λιμός σε 14 περιοχές του Σουδάν, αν κλιμακωθεί ο πόλεμος που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, προειδοποίησε σήμερα διεθνές παρατηρητήριο.

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται κάποια τμήματα του Χαρτούμ, οι περιοχές Νταρφούρ, Κορντοφάν και η πολιτεία Γκεζίρα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των στοιχείων του Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification –IPC).

Όπως έχει μεταδώσει στο παρελθόν το Reuters, περίπου 775.000 άνθρωποι στο Σουδάν είναι αντιμέτωποι με «καταστροφή», το υψηλότερο επίπεδο ακραίας πείνας. Συνολικά 8,5 εκατ. άνθρωποι – το 18% του πληθυσμού της χώρας—αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οξύ υποσιτισμό και θάνατο και οι οποίες χρήζουν άμεσης αντίδρασης, επεσήμανε το IPC.

Ο πόλεμος μεταξύ του σουδανικού στρατού και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ξέσπασε πριν από περισσότερους από 14 μήνες και έχει εξαπλωθεί από το Χαρτούμ σε πολλές περιοχές του Σουδάν.

Λόγω των συγκρούσεων έχουν σημειωθεί κύματα εθνοτικής βίας στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, ενώ έχει προκληθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως κρίση εκτοπισμού.

Στο IPC συμμετέχουν υπηρεσίες του ΟΗΕ, εθνικές κυβερνήσεις και οργανώσεις αρωγή για την εκπόνηση διεθνώς αναγνωρισμένων εκτιμήσεων για τις επισιτιστικές κρίσεις.

Το υψηλότερο επίπεδο κρίσης είναι η Φάση 5, που χωρίζεται σε δύο βαθμούς: της καταστροφής και του λιμού.

Στην εκτίμησή του που δημοσιεύθηκε σήμερα το IPC αναφέρει ότι λιμός μοιάζει πιθανό να προκληθεί, με βάση το χειρότερο σενάριο, σε 14 περιοχές του Σουδάν.

Λιμός μπορεί να κηρυχθεί όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού μιας περιοχής υποφέρει από ακραία έλλειψη τροφίμων, με τουλάχιστον το 30% των παιδιών να είναι ακραία υποσιτισμένα και δύο ανθρώπους ανά 10.000 να πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα ή τον υποσιτισμό και τις ασθένειες.

Τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει το IPC έχει κηρυχθεί λιμός δύο φορές: σε περιοχές της Σομαλίας το 2011 και σε περιοχές του Νότιου Σουδάν το 2017.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v