Βαρσοβία: Το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης θα κατασκευάσει ο Τουσκ

Συνεχίζει το εμβληματικό έργο της προηγούμενης εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης ο Πολωνός πρωθυπουργός. Με δυνατότητα υποδοχής 34 εκατ. ταξιδιωτών ετησίως και συνολικό κόστος €30,5 δισ., μαζί με νέα δίκτυα υποδομών θα γεφυρώνει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας σε λιγότερο από 100 λεπτά.

Βαρσοβία: Το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης θα κατασκευάσει ο Τουσκ
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την κατασκευή του μεγάλου νέου αεροδρομίου στο κέντρο της χώρας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2032 και θα έχει δυνατότητα να υποδέχεται 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Αυτό το αεροδρόμιο, το οποίο θα κατασκευαστεί μεταξύ Βαρσοβίας και Λοτζ, «θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη». Παράλληλα, θα προχωρήσουν έργα για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών πολωνικών αεροδρομίων, ιδίως στη Βαρσοβία και το Μόντλιν, καθώς και για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου με τρένα υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η κρατική αεροπορική εταιρεία LOT.

«Το αεροδρόμιο Μπαράνοφ θα κατασκευαστεί», αλλά το έργο «εξορθολογίζεται», δήλωσε ο Τουσκ, διαψεύδοντας αναφορές ότι ο νέος φιλοευρωπαϊκός κυβερνητικός συνασπισμός θα ακυρώσει το έργο που θεωρούσε εμβληματικό της η προηγούμενη λαϊκοεθνικιστική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση, το αεροδρόμιο Μπαράνοφ αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 δισ. ευρώ και το σύνολο του έργου, με τις συνοδευτικές υποδομές, θα κοστίσει περίπου 30,5 δισ. ευρώ. Τα απαιτούμενα κονδύλια θα συγκεντρωθούν από κρατικά ομόλογα, πιστώσεις, ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι το 2032, ο αερομεταφορέας LOT αναμένεται να έχει στο στόλο του 135 αεροσκάφη διαφορετικών μεγεθών, αριθμός σχεδόν διπλάσιος του σημερινού στόλου, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί περίπου το 60% της κίνησης στο νέο αεροδρόμιο.

Ο Τουσκ ανακοίνωσε επίσης ότι ξεπαγώνει και θα υλοποιηθεί ένα παλαιότερο έργο για την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας (έως 320 km/h), που συνδέει τη Βαρσοβία με το νέο αεροδρόμιο και το Λοτζ, και στη συνέχεια διακλαδώνεται προς το Πόζναν και το Βρότσλαβ, έργο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2035.

Η Πολωνία, χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, «θα γίνει μια μεγάλη μεγαλούπολη», με δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Πόζναν, Βρότσλαβ, Κατοβίτσε, Κρακοβία και Γκντανσκ) «σε λιγότερο από 100 λεπτά», είπε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v