Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κένυα: Αποσύρεται ο προϋπολογισμός μετά το αιματοκύλισμα

«Ο λαός της Κένυας φώναξε δυνατά ότι δεν θέλει επ' ουδενί αυτό το νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου σκύβω το κεφάλι και αποσύρω τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο μετά τις ταραχές με τους 23 νεκρούς.

Κένυα: Αποσύρεται ο προϋπολογισμός μετά το αιματοκύλισμα

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο ανακοίνωσε την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού 2024-25 που προβλέπει αυξήσεις φόρων, την επομένη των αιματηρών συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας σε όλη χώρα.

«Έχοντας ακούσει προσεκτικά τον λαό της Κένυας, ο οποίος φώναξε δυνατά και ξεκάθαρα ότι δεν θέλει επ' ουδενί αυτό το νομοσχέδιο, σκύβω το κεφάλι μου και δεν θα υπογράψω τον προϋπολογισμό του 2024, που ως εκ τούτου θα αποσυρθεί», δήλωσε ο Ρούτο σε διάγγελμά του.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Κένυα, ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η χώρα έγινε μάρτυρας μιας εκτεταμένης έκφρασης δυσαρέσκειας, που δυστυχώς οδήγησε σε απώλεια ζωών...», πρόσθεσε ο Κενυάτης πρόεδρος.

Η ψηφοφορία επί του κειμένου χθες Τρίτη από το Κοινοβούλιο, όπου το προεδρικό κόμμα έχει την πλειοψηφία, προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε μια τρίτη μέρα διαδηλώσεων ενάντια στο νομοσχέδιο.

Το πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στο Κοινοβούλιο, λεηλατώντας και πυρπολώντας κτίρια, σε μια επίθεση που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία χώρας, που είναι ανεξάρτητη από το 1963. Σύμφωνα με αρκετές ΜΚΟ, η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών κατά του πλήθους.

Το Ναϊρόμπι και πολλές πόλεις έγιναν επίσης σκηνικό λεηλασιών. Κτίρια κάηκαν στο Ελνορέτ, στην κοιλάδα Ριφτ, προπύργιο του προέδρου Ρούτο.

Ο πρόεδρος ζήτησε εθνική διαβούλευση. «Δεδομένου ότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο του 2024, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια συζήτηση προς τα εμπρός (...) Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση του χρέους μας (...) Προτείνω όλοι μαζί να εμπλακούμε, και οι νέοι της χώρας μας, οι γιοι και οι κόρες μας», είπε.

Για την κυβέρνηση, αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν απαραίτητα για να αποκατασταθεί το περιθώριο ελιγμών στη χώρα, που έχει μεγάλο χρέος (το δημόσιο χρέος φτάνει περίπου στο 70% του ΑΕΠ), και να χρηματοδοτηθεί ο φιλόδοξος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-25 με δαπάνες 29 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v