Σε χαμηλό 38 ετών βυθίζεται το γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 160,39 ανά δολάριο, με βουτιά 12% φέτος, πέφτοντας στα επίπεδα του 1986. Πιο κοντά η πολιτική παρέμβαση από Τόκιο για συγκράτηση της υποτίμησης. Κρίσιμα τα προσεχή στοιχεία της Fed.

Σε χαμηλό 38 ετών βυθίζεται το γεν

Το γεν υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 1986, θέτοντας σε εγρήγορση τις αρχές ώστε ενδεχομένως να στηρίξουν ξανά το νόμισμα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τη μεγαλύτερη υποτίμηση στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,4% στα 160,39 ανά δολάριο, ξεπερνώντας προς τα κάτω τα επίπεδα που οδήγησαν τους αξιωματούχους να παρέμβουν στην αγορά ήδη τον Απρίλιο. Το γεν έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 12% φέτος, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγωγών, πλήττοντας τους Ιάπωνες καταναλωτές και προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στις επιχειρήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων σε Ιαπωνία - όπου το κόστος δανεισμού παραμένει κοντά στο μηδέν - και ΗΠΑ διατήρησε την πίεση στο γεν παρά τις προσπάθειες να συγκρατηθεί η διολίσθηση. Το επόμενο δύσκολο σημείο ίσως έρθει με την ανακοίνωση του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι θεμελιώδης για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Η Ιαπωνία ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 9,8 τρισ. γεν (57 δισ. ευρώ) στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις της. Η Citigroup εκτιμά ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα 200 έως 300 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε εκστρατεία στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Σουνίκι Σουζούκι δήλωσε ότι παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στην αγορά και θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα εφόσον χρειαστεί. Ο ανώτατος νομισματικός αξιωματούχος της χώρας Μασάτο Κάντα προειδοποίησε ομοίως ότι οι αρχές είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν παύσει να χαρακτηρίζουν την Ιαπωνία - ή οποιονδήποτε άλλο εμπορικό εταίρο - ως χειραγωγό νομισμάτων, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έγραψαν ότι, «σε μεγάλες, ελεύθερες συναλλαγματικές αγορές, η παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε άκρως εξαιρετικές περιπτώσεις, με κατάλληλες προηγούμενες διαβουλεύσεις».

Ωστόσο, τα αμερικανικά στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να μειώσουν μέρος της πίεσης στο γεν. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός PCE - μέγεθος που εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας -, ενδυναμώνοντας το σενάριο περί μείωσης στο κόστος δανεισμού από τη Fed φέτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v