Αναψαν τα αίματα στη Γαλλία, κονταροχτυπήθηκαν στο debate

Πρώτη τηλεοπτική κόντρα για τα πάντα: Από τα όρια συνταξιοδότησης έως τους φόρους και τη μετανάστευση, λίγες ημέρες πριν από τον 1ο γύρο των εκλογών. Και οι τρεις ηγέτες είναι κάτω από 40 ετών.

Αναψαν τα αίματα στη Γαλλία, κονταροχτυπήθηκαν στο debate

Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Γαλλίας συγκρούστηκαν στην πρώτη τους τηλεοπτική αντιπαράθεση για τα πάντα, από τη συνταξιοδότηση και τους φόρους έως τη μετανάστευση, καθώς προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν για να διοικήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο κεντρώος πρωθυπουργός Gabriel Attal, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Jordan Bardella και εκπρόσωπος της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου Manuel Bompard παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοραστικής δύναμης της χώρας, τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος.

Επιτιθέμενοι συχνά και διακόπτοντας ο ένας τον άλλον, οι τρεις ηγέτες -όλοι κάτω των 40 ετών- προσπάθησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους. Ο Attal προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Bardella επικεντρώθηκε στη σκληρή στάση του κόμματός του για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, ενώ ο Bompard προώθησε το σχέδιο της Αριστεράς για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων.

Οι πρόωρες εκλογές, που προκηρύχθηκαν μετά τη συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από δύο εβδομάδες, εξελίσσονται σε καίριο σημείο καμπής για τη χώρα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ομάδα του θα χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να προηγείται, με τη συμμαχία της Αριστεράς στη δεύτερη θέση και την ομάδα του Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τρίτης, οι τρεις αντίπαλοι επιτίθονταν συνεχώς ο ένας εναντίον των προϋποθέσεων, των υπολογισμών και της αξιοπιστίας του άλλου. Ο Attal είπε ότι οι ατζέντες των αντιπάλων του "υπόσχονται το φεγγάρι" και "καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας". Ο Bardella κατηγόρησε τον Bompard ότι επιδιώκει ένα οικονομικό μοντέλο τύπου Κούβας, ενώ ο αριστερός χαρακτήρισε τους αντιπάλους του ανέντιμους.

Η συζήτηση οξύνθηκε όταν οι τρεις συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία ο Μακρόν -σε μια αντιδημοφιλή κίνηση που προκάλεσε ταραχές- αύξησε στα 64 από τα 62 έτη. Ενώ ο Attal υπερασπίστηκε την απόφαση του Macron, ο Bompard υποσχέθηκε να την ανατρέψει και ο Bardella δήλωσε ότι θα την τροποποιήσει θέτοντας αυτό που αποκάλεσε "κομβική" ηλικία τα 62 έτη.

Οι Attal και Bardella δεσμεύτηκαν να μην αυξήσουν τους φόρους, ενώ ο Bompard δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι εισφορές για όσους κερδίζουν πάνω από 4.000 ευρώ τον μήνα.

Αμφιταλαντεύτηκαν επίσης για το μεταναστευτικό, παραμένοντας σε στενή συνάφεια με τις ευρείες πολιτικές τους τάσεις. Ενώ ο Attal επιτέθηκε στον Bardella επειδή αμφισβήτησε τη γαλλικότητα των διπλών υπηκόων, ο Bardella δήλωσε ότι θα "πάρει πίσω τον έλεγχο της μετανάστευσης". Ο Bompard υπενθύμισε στον Bardella την ιταλική καταγωγή του.

Η συζήτηση ήταν η πρώτη από δύο τέτοιες live εκδηλώσεις -με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης- πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου.

 

Ανεβαίνει κι άλλο το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν συνέχισε να διευρύνει το προβάδισμά του ενόψει του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή, ενώ το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του έμειναν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

  • Ο Εθνικός Συναγερμός έχει ενισχυθεί κατά 0,5 μονάδα στο 35,8% στη σύνθετη μέτρηση του Bloomberg.
  • Η αριστερή συμμαχία με την ονομασία Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η οποία συγκεντρώνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 28,6%, σημειώνοντας άνοδο 0,2 μονάδας.
  • Η ομάδα του Μακρόν έχει μικρή μεταβολή στο 20,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v