G20: Ετήσια έσοδα $250 δισ. από παγκόσμιο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους

Εκθεση για την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους συνέταξε για λογαριασμό της G20 ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκάμπριελ Ζούκμαν.

G20: Ετήσια έσοδα $250 δισ. από παγκόσμιο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους

Η επιβολή ετήσιου φόρου 2% στις περιουσίες που υπερβαίνουν το 1 δισ. δολάρια αποτελεί το σημείο εκκίνησης για μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων, δήλωσε ο Γκάμπριελ Ζούκμαν που συνέταξε σχετική έκθεση για τη G20 μετά από πρόσκληση της βραζιλιάνικης προεδρίας.

Σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος οικονομολόγος ανέφερε ότι ελπίζει ένας τέτοιος φόρος να εφαρμοστεί σε λιγότερο από εννιά χρόνια, όσο χρειάστηκε για να επιτευχθεί συμφωνία σε έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. 

Εκτός από τη Βραζιλία, την πρόταση έχουν στηρίξει η Γαλλία, η Ισπανία, η Κολομβία, το Βέλγιο και η Αφρικανική Ένωση. 

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα έναν νέο παγκόσμιο φόρο, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στηρίξουν έναν παγκόσμιο φόρο στις μεγάλες περιουσίες. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ζούκμαν υποστήριξε ότι ένας φόρος 2% στους δισεκατομμυριούχους θα απέφερε έσοδα ώς 250 δισ. δολάρια τον χρόνο από περίπου 3.000 άτομα. 

Η έκθεση που συνέταξε ο Ζούκμαν και θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 σε σύνοδο που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο εκτιμά ότι από το 1987 ώς το 2024 η μέση περιουσία του πλουσιότερου 0,0001% του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 7% ετησίως.

«Οι δισεκατομμυριούχοι και οι επιχειρήσεις που κατέχουν είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι της παγκοσμιοποίησης. Αυτό εγείρει το ερώτημα για το αν τα σύγχρονα φορολογικά συστήματα κατορθώνουν να διανείμουν αυτά τα οφέλη με τον δέοντα τρόπο ή αντίθετα συμβάλλουν στη συγκέντρωση τους σε λίγα χέρια» γράφει ο Ζούκμαν στην έκθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v