Σάμερς: Υπερβολικά αισιόδοξες οι αγορές για τον πληθωρισμό

Η Fed υποτιμά το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να βρεθούν τα επίπεδα μακροπρόθεσμα για να σταματήσει η άνοδος των τιμών, προειδοποίησε ο Σάμερς.

Σάμερς: Υπερβολικά αισιόδοξες οι αγορές για τον πληθωρισμό
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠ, Λάρι Σάμερς, επέκρινε τη στρατηγική που ακολουθεί η Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, ο Σάμερς ανέφερε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι σε μεγάλο βαθμό μια οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την κανονικοποίηση των τιμών μετά την πανδημία, μια τάση που οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να αναμένουν ότι θα συνεχιστεί. 

«Δεδομένου του μεγέθους των δημοσιονομικών προκλήσεων, πιστεύω ότι υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία για τον πληθωρισμό» σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο Σάμερς πρόσθεσε ότι η Fed υποτιμά το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να βρεθούν τα επίπεδα μακροπρόθεσμα για να σταματήσει η άνοδος των τιμών.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι η Fed κάνει μεγάλο λάθος ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι 2,5%» πρόσθεσε. «Η εκτίμησή μου είναι ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι 4,5%» σημείωσε. 

Οι αξιωματούχοι της Fed αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για το ουδέτερο επιτόκιο στο 2,8% νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%. 

Σύμφωνα με τον Σάμερς, η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετά περιοριστική και οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να αναμένουν ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v