Διεθνές Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι φέρουν ατομική ποινική ευθύνη για τις πυραυλικές επιδρομές εναντίον σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας. «Ελπίζουμε να τους δούμε στη φυλακή», τόνισε ο Ζελένσκι.

Διεθνές Δικαστήριο: Εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γκερασίμοφ
Σεργκέι Σοϊγκού, πρώην υπουργός Άμυνας Ρωσίας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου κατά του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και του Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο ανέφερε την Τρίτη ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Σοϊγκού, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, και ο Γκερασίμοφ, «φέρουν ατομική ποινική ευθύνη» για τις πυραυλικές επιδρομές εναντίον σταθμών και υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Είναι η τρίτη φορά, από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, που το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων αξιωματούχων. 

Ο ίδιος ο Πούτιν είναι κατηγορούμενος του ΔΠΔ για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία. 

«Ελπίζουμε να τους δούμε στη φυλακή», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά την απόφαση του ΔΠΔ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ουκρανία ελπίζει να εκδοθούν περισσότερα εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων αξιωματούχων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v