Πεσκόφ: Το σχέδιο ειρήνης Τραμπ για την Ουκρανία πρέπει να απηχεί στην πραγματικότητα

«Δεν γνωρίζουμε για τι είδους σχέδιο μιλάμε, ή τι ακριβώς αναφέρεται σε αυτό», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει ανοικτός σε διαπραγματεύσεις.

Πεσκόφ: Το σχέδιο ειρήνης Τραμπ για την Ουκρανία πρέπει να απηχεί στην πραγματικότητα
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, που θα προταθεί από μια πιθανή μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα επί του πεδίου, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες.

Το Reuters μετέδωσε ότι δύο βασικοί σύμβουλοι του Τράμπ του παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία --για την περίπτωση που εκείνος θα κερδίσει τις εκλογές-- που περιλαμβάνει ότι θα δηλωθεί στην Ουκρανία πως θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο εάν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα προειδοποιήσουν τη Μόσχα, με βάση το σχέδιο αυτό, ότι η όποια άρνηση να διαπραγματευθούν θα οδηγήσει σε αυξημένη στήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Με το σχέδιο του Κέλογκ και του Φρεντ Φλάιτς, οι οποίοι και οι δύο θήτευσαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ κατά την προεδρία του το 2017-2021, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός κατά μήκος των γραμμών μάχης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η αξία του όποιου σχεδίου βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στο να λαμβάνει υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτ.) στο Reuters. «Δεν γνωρίζουμε για τι είδους σχέδιο μιλάμε, ή τι ακριβώς αναφέρεται σε αυτό».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική κατάσταση επί του πεδίου», δήλωσε. «Παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις και προκειμένου να αξιολογήσουμε το σχέδιο, πρέπει πρώτα να εξοικειωθούμε με αυτό».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πρόσφατες προτάσεις του Πούτιν για ειρήνη δεν έγιναν δεκτές από τη Δύση ή την Ουκρανία.

«Γνωρίζετε ότι ο Πούτιν πρόσφατα παρουσίασε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία δυστυχώς δεν έγινε δεκτή ούτε από τη Δύση ούτε από τους ίδιους τους Ουκρανούς», δήλωσε.

Η στρατηγική που προτείνουν ο Κέλογκ και ο Φλάιτς είναι το πιο λεπτομερές έως τώρα σχέδιο από συνεργάτες του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα διευθετήσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν κερδίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αν και δεν έχει συζητήσει συγκεκριμένα σημεία.

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη, διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, που δημοσιεύτηκε από το "America First Policy Institute," ένα φίλα προσκείμενο προς τον Τραμπ ινστιτούτο όπου ο Κέλογκ και ο Φλάιτς κατέχουν υψηλά αξιώματα.

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό η Ρωσία και η Ουκρανία να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γρήγορα, εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

«Λέμε στους Ουκρανούς ‘Πρέπει να έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, εάν δεν έρθετε στο τραπέζι, η στήριξη από τις ΗΠΑ θα στερέψει», δήλωσε. «Και λέμε στον Πούτιν, ‘Πρέπει να έρθει στο τραπέζι και, εάν δεν έρθει στο τράπεζι, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο'».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v