ΕΕ: Εισαγγελική έρευνα για διαφθορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΤΕπ

Αστυνομικοί από Γερμανία και Λουξεμβούργο κατάσχεσαν τους τελευταίους μήνες υλικό που σχετίζεται με την έρευνα. Αστυνομικοί ερεύνησαν επίσης το σπίτι του Χόγιερ. Ο ίδιος μιλά για «παράλογους και αβάσιμους ισχυρισμούς».

ΕΕ: Εισαγγελική έρευνα για διαφθορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΤΕπ

Οι ερευνητές έκαναν έφοδο στο σπίτι του Βέρνερ Χόγιερ στο πλαίσιο έρευνας για «κατάχρηση επιρροής». «Aβάσιμες και εντελώς παράλογες οι κατηγορίες», διαμηνύει ο δικηγόρος του. 

Οι εισαγγελείς της ΕΕ που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων ερευνούν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της ότι η έρευνά της αφορούσε «δύο άτομα ύποπτα για διαφθορά και κατάχρηση επιρροής, καθώς και για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ».

Ο Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση του ως πρόεδρος της ΕΤΕπ στα τέλη του περασμένου έτους, αντιμετωπίζει υπόθεση διαφθοράς, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του στο Politico.

Αστυνομικοί από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο κατάσχεσαν τους τελευταίους μήνες υλικό που σχετίζεται με την έρευνα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν επίσης το σπίτι του Χόγιερ.

Ο Χόγιερ αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος είπε ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επικεντρώνεται στην αποχώρηση ενός υπαλλήλου της ΕΤΕπ και στην αποζημίωση που του καταβλήθηκε σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Χόγιερ υπέγραψε το πακέτο αποχώρησης, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΤΕπ, παγιδεύοντάς τον στην έρευνα — παρόλο που δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, είπε η νομική ομάδα του Γερμανού πρώην εικεφαλής της ΕΤΕπ.

"Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι εντελώς παράλογοι και αβάσιμοι", είπε ο Χόγιερ σε δήλωση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Politico. "Τώρα αναμένω να διερευνηθούν και να διευκρινιστούν πλήρως και να ζητήσω από την ΕΤΕπ να συνεργαστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. -συνεργαζόμαστε πλήρως με την EPPO και απαιτούμε από εκεί πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων».

«Περιμένουμε ήρεμα τις έρευνες», δήλωσε ο δικηγόρος του Χόγιερ Νικόλαος Γαζέας. "Θα αποδείξουν ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του πελάτη μου είναι αβάσιμες και εντελώς παράλογες. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο πελάτης μου ζήτησε ρητά να αρθεί η ασυλία του και των εγκαταστάσεων της ΕΤΕπ ώστε να διευκρινιστεί αυτός ο ισχυρισμός."

Το Politico επικοινώνησε με το δεύτερο πρόσωπο που εμπλέκεται στην έρευνα για σχολιασμό, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΤΕπ είπε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει τις τρέχουσες εξωτερικές έρευνες όπως αυτή. Όπως είναι η συνήθης πρακτική της Τράπεζας, θα συνεργαστούμε πλήρως με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το θέμα αυτό, όπως απαιτείται».

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) επισήμανε την υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία έχει εξουσίες διερεύνησης διασυνοριακών υποθέσεων, προσαγωγή πιθανών ενόχων στο δικαστήριο και ζητώντας αποζημίωση για τα συμφέροντα της ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος της EPPO είπε ότι δεν θα σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ΕΤΕπ με έδρα το Λουξεμβούργο λειτουργεί ως χρηματοδοτικός βραχίονας της ΕΕ και συμβάλλει καθοριστικά στην τόνωση της ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης σε ολόκληρο το μπλοκ, προσφέροντας δάνεια, εγγυήσεις και επενδύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΤΕπ, που ιδρύθηκε το 1958, έπαιξε ρόλο στη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 και υποστηρίζει τις πολιτικές της ΕΕ σε περισσότερες από 160 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v