Νετανιάχου: Τελειώνουν οι σκληρές μάχες με Χαμάς, στροφή στη Χεζμπολάχ

Μεταφορά δυνάμεων στα Βόρεια του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός της χώρας. Φόβοι για ανοικτή σύγκρουση στο Λίβανο. Οργή των συγγενών των ομήρων για τη στάση του.

Νετανιάχου: Τελειώνουν οι σκληρές μάχες με Χαμάς, στροφή στη Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τερματίσει σύντομα το «έντονο στάδιο» των μαχών στη Γάζα και θα αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου η αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ, που εδρεύει στον Λίβανο, έχει κλιμακωθεί και έχει πυροδοτήσει φόβους για άλλη μια γενική σύγκρουση.

Το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει τώρα πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα, είπε ο Νετανιάχου, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ισραηλινό Channel 14, μεταδίδει το Bloomberg.

«Θα είναι πολύ σύντομα», είπε ο Νετανιάχου στην πρώτη του συνέντευξη σε ισραηλινό μέσο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το επόμενο βήμα για τον στρατό θα είναι το Ισραήλ να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις στο βόρειο Ισραήλ, όπου οι διασυνοριακές συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, για να φέρει στα σπίτια τους ντόπιους που απομακρύνθηκαν.

«Εάν μπορούμε, θα το κάνουμε με διπλωματικά μέσα, αν όχι θα επιτευχθεί με άλλο τρόπο», είπε ο Νετανιάχου, απηχώντας εβδομάδες κλιμάκωσης της ρητορικής μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μπορεί να ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, του πολιτικού κόμματος και της βαριά ένοπλης πολιτοφυλακής στον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκρίθηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για μια επίθεση στον Λίβανο.

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα πέρυσι - με στόχο την επιστροφή των ομήρων και την εκρίζωση της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής οντότητας - σκότωσε περίπου 37.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων. 

Στη συνέντευξη, ο Νετανιάχου απέρριψε ευθέως, για πρώτη φορά, την προοπτική μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου - όπως διατυπώθηκε σε μια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από αρκετές εβδομάδες.

«Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι με τους όρους μας και αυτό δεν θα σήμαινε τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση από τη Γάζα αφήνοντας ανέπαφη την κυριαρχία της Χαμάς», είπε.

«Είμαι πρόθυμος να δεχτώ μια μερική συμφωνία που θα έχει αποτέλεσμα ορισμένοι από τους Ισραηλινούς ομήρους να επιστρέφουν στα σπίτια τους και μετά τη λήξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός, θα δεσμευτούμε να συνεχίσουμε τις μάχες μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος της εξάλειψης της Χαμάς», είπε.

Η συνέντευξή του εξόργισε οικογένειες ομήρων, οι οποίες τον κατηγορούν για την εγκατάλειψη τους. Αυτό «παραβιάζει το ηθικό καθήκον της χώρας απέναντι στους πολίτες της», ανέφερε δήλωση μελών της οικογένειας ομήρων που εκδόθηκε μετά τη συνέντευξη.

Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε αργότερα δήλωση λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δεσμεύτηκε να φέρει πίσω όλους τους ομήρους.

«Είναι η Χαμάς που αντιτίθεται σε μια συμφωνία, όχι το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα μέχρι να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v