Οι κροίσοι των ΗΠΑ λένε «ναι» σε έξτρα φορολόγηση

Τάσσονται υπέρ του σχεδιασμού Μπάιντεν για περισσότερο προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Μεγάλος πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ η διεύρυνση των ανισοτήτων.

Οι κροίσοι των ΗΠΑ λένε «ναι» σε έξτρα φορολόγηση

Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι έχουν σηματοδοτήσει την υποστήριξή τους στην προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν να κάνει τους πλουσιότερους Αμερικανούς να πληρώνουν περισσότερους φόρους, σε ένδειξη ότι το σχέδιο του προέδρου να επιβάλει μεγαλύτερες εισφορές στον ακραίο πλούτο λειτουργεί στην ανώτερη μεσαία τάξη της χώρας.

Μια δημοσκόπηση του YouGov σε Αμερικανούς με περιουσιακά στοιχεία (εκτός κατοικίας) αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριξε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα, ένα από τα δόγματα της οικονομικής στρατηγικής του Μπάιντεν για επανεκλογή τον Νοέμβριο.

Σχεδόν το 60% από τους 800 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν συντελεστές φόρου εισοδήματος, για ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα είναι υψηλότεροι από τον τρέχοντα ανώτατο συντελεστή του 37%.

Η δημοσκόπηση, που έγινε από την Patriotic Millionaires, μια ομάδα Αμερικανών και επιχειρήσεων με μεγάλη περιουσία που ανησυχεί για τα αυξανόμενα επίπεδα ανισότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων θεωρούν την ταχέως διευρυνόμενη ανισότητα ως απειλή για τη δημοκρατία.

Το 91% συμφώνησε ότι η συγκέντρωση ακραίου πλούτου επέτρεψε σε ορισμένους να αγοράσουν πολιτική επιρροή. Πάνω από τα τρία τέταρτα πίστευαν ότι οι πλούσιοι είχαν πρόσβαση σε κενά και στρατηγικές, που δεν ήταν διαθέσιμες στους μέσους φορολογούμενους, για να αποφύγουν τη δήλωση εισοδήματος ή την καταβολή δίκαιου μεριδίου φόρου.

«Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι η ανισότητα που βλέπουμε τώρα αποσταθεροποιεί το έθνος μας», δήλωσε ο Morris Pearl, πρόεδρος της Patriotic Millionaires. «Πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι για αυτό πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Μπάιντεν έχει κάνει τις πιο προοδευτικές φορολογικές πολιτικές ακρογωνιαίο λίθο της ατζέντας χάραξης πολιτικής του, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Μάρτιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να πληρώσουν έναν ελάχιστο φόρο 25% και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να διασφαλίσει ότι οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ωστόσο, παρά την επανειλημμένη δέσμευση να θεσπιστεί φόρος δισεκατομμυριούχων, ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται απίθανο να περάσει από το Κογκρέσο.

Η διοίκηση θέλει επίσης να αυξήσει τον υψηλότερο οριακό συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 39,6%.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, θέλει να ανανεώσει μια σειρά φορολογικών περικοπών που έκανε το 2017 - μια κίνηση που ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι θα διατηρήσει ένα status quo στο οποίο οι πολύ πλούσιοι έχουν πολύ μικρότερη φορολογική επιβάρυνση από τους κανονικούς Αμερικανούς. Οι φορολογικές περικοπές Τραμπ αν δεν υπάρξει παρέμβαση θα λήξουν το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v