Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Χεζμπολάχ μπορεί να... βάλει τα γυαλιά στο ισραηλινό Iron Dome

Το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή σε περίπτωση ανοικτού πολέμου, προειδοποιούν Αμερικανοί. Ποια είναι τα δεδομένα.

Γιατί η Χεζμπολάχ μπορεί να... βάλει τα γυαλιά στο ισραηλινό Iron Dome

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση πλήρους πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα θα μπορούσε να συντρίψει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά -συμπεριλαμβανομένου του πολυδιαφημισμένου συστήματος αεράμυνας Iron Dome

Οι φόβοι τους οποίους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι έχουν κοινοποιήσει και το Ισραήλ,  είναι σύμφωνα με το CNN ότι το Iron Dome θα μπορούσε να είναι ευάλωτο στον τεράστιο αριθμό πυραύλων και drones της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν πόρους από τη νότια Γάζα στο βόρειο Ισραήλ, προετοιμάζοντας πιθανή επίθεση εναντίον της οργάνωσης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN. «Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ορισμένες πυροβολαρχίες «Iron Dome» «θα κατακλυστούν», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Ισραηλινός αξιωματούχος εκτίμησε ότι αυτό θα ήταν πιο πιθανό εάν η Χεζμπολάχ διεξήγαγε επίθεση μεγάλης κλίμακας χρησιμοποιώντας κυρίως κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, κάτι που θα μπορούσε να είναι πρόκληση για το σύστημα. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει πυρομαχικά και πυραύλους ακριβείας από το Ιράν εδώ και χρόνια, κάτι για το οποίο το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα drone να χτυπά και να καταστρέφει μια πυροβολαρχία Iron Dome σε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι φαίνεται να είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση που χτυπήθηκε επιτυχώς το σύστημα.

Ο IDF είπε ότι δεν γνώριζε να έχει υποστεί καμία ζημιά το σύστημα. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ ότι πιστεύουν ότι το Iron Dome θα μπορούσε να είναι ευάλωτο, ιδιαίτερα στο βόρειο Ισραήλ, και έχουν εκπλαγεί με την πολυπλοκότητα των επιθέσεων της Χεζμπολάχ μέχρι σήμερα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος είναι η Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό πυραύλων ακριβείας, είπε μια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v